Spomen park umjesto starog hrasta?

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavilo je novo rešenje za sudbinu hrasta na Koridoru 11, predviđajući za stablo staro 600 godina - poseban spomen-park.

Srbija 10.07.2015 | 11:05
Spomen park umjesto starog hrasta?

- Još 2013. Republički zavod za zaštitu prirode veštačenjem hrasta je utvrdio da je on na izmaku svoje životne dobi, da verovatno truli iznutra i da zaštićeni status nije dovoljan da se očuva - navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Sečom bi nestao jedinstveni primerak stabla hrasta, a želja je da se zapis i legenda o hrastu nastave. Ministarstvo je pri kraju plana izrade malog spomen-parka na novoj lokaciji, bilo u ataru Savinca ili na prvom odmorištu Koridora, koje je planirano na pet kilometara od hrasta. Vodeći računa o simboličnom značaju stabla, u okviru spomen-šumice ugradiće se sa odgovarajućim natpisom konzervirani deo stabla koji bi služio kao simbol i spomen na hrast.

Sa predsednikom MZ Savinac, Milišom Nikolićem, ovih dana predstavnici Ministarstva, Šumarskog fakulteta, Saobraćajnog instituta CIP svakodnevno se sastaju.

- Iz Ministarstva nude pomoć oko uređenja MZ. Nisam prihvatio. Svesni smo da je hrast podložan sušenju, ali ako pristanemo, izigrali bismo ovdašnji narod, koji je obavezno trebalo da o sudbini zapisa bude pitan pre izrade projekta auto-put.

Izvor: Novosti online

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cinik

10.07.2015 10:38

Samo dajte, "ko šiša auto-put bitan je hrast"?

ODGOVORITE