Papa u avionu popio čaj od koke

Papa Franja nastavlja da ruši tabue, pa je tako na letu do Bolivije popio čaj od koke, kamilice i sjemena anisa - tradicionalni lijek za mučninu.

Svijet 09.07.2015 | 16:15
Papa u avionu popio čaj od koke

Papa je iz Ekvadora stigao na najviši aerodrom na svijetu "El Alto", pa su mu domaćini pripremili napitak koji olakšava privikavanje na nesvakidašnje uslove na nadmorskoj visini od 4.000 metara.

Iako se biljka koka koristi kao glavni sastojak u proizvodnji kokaina, za ljude koji naseljavaju Ande to je sveta biljka, čije listove žvaću ili stavljaju u čaj vijekovima zbog ljekovitih svojstava.

Lokalno stanovništvo čvrsto brani poziciju koke u svojoj kulturi, a među njima je i papin domaćin, predsjednik Evo Morales.

Jedan od članova posade u papinom avionu potvrdio je da je papa popio "trimat", koji je ponuđen i novinarima na letu.

Kako piše britanski "Gardijan", papa nije odavao utisak nekoga ko ima probleme sa visinom kada je izašao iz aviona i dao svoju prvu izjavu.

Prije desetak dana je objavljeno da je poglavar rimokatoličke crkve izrazio želju i da žvaće list koke u Boliviji, a iz Vatikana je poručeno da će "papa tu odluku donijeti sam".

Papa je stigao u Boliviju u okviru turneje po najsiromašnijim zemljama Južne Amerike, a nakon Ekvadora i Bolivije, posjetiće i Paragvaj.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

10.07.2015 07:48

Ma on je propo kao stari kauč ...

ODGOVORITE