Zašto se stranci rado žene Ruskinjama?

U Moskvi se tokom 2014. godine za strance udalo preko 2000 Ruskinja, govore podaci matične službe ruske prestonice. Uprkos različitoj kulturi, istoriji, pa čak i religiji, Ruskinje su u stanju da izgrade kvalitetne odnose sa muškarcima ma koje nacionalnosti.

Svijet 09.07.2015 | 13:48
Zašto se stranci rado žene Ruskinjama?

Tome doprinosi „jedinstven genetski kod koji se prenosi s kolena na koleno”, smatra poznata ruska provodadžika, TV voditeljka Roza Sjabitova. „Kod nas voleti znači isto što i žaliti, što nam omogućava da se prilagodimo svakom muškarcu. Upravo zbog ove osobine nas cene svi muškarci sveta”, objašnjava ona.

U Rusiji postoji izreka „ruska žena će zaustaviti konja u galopu i ući u kuću koja gori”. Tako je narod pre mnogo godina opisao snažan karakter seoskih žena. Međutim, psiholozi ističu da su i današnje ruske devojke spremne da rade muški posao.

„Ruskinji je neprijatno da traži pomoć ili da preda ovlašćenja nekom drugom. Za nas je to često znak slabosti i gluposti”, objašnjava psiholog Irina Korčagina, direktorka centra „Srećna porodica”.

„Na primer, mnoge žene je sramota da traže da im muškarac zameni točak na kolima. Zato stanu pored puta i same menjaju točak. To je u znatnoj meri posledica toga što roditelji uče ćerke da se uzdaju samo u sebe.”
Prema anketi Fonda za javno mnjenje iz avgusta 2012. godine, 46% ruskih građana budućnost svoje ženske dece vezuje za dobar posao, a samo 37% za dobru udaju.

„Put do srca vodi preko stomaka”

Rusko gostoprimstvo je poznato u celom svetu. Poziv u goste ne može da prođe bez kompletnog obroka: supa, salata, zakuska, glavno jelo i desert. Hranu za goste domaćini pripremaju sami i zato je odbijanje jela uvreda za domaćicu. U Rusiji je fasciniranje kulinarskim sposobnostima uobičajena metoda osvajanja muškarca. Postoji i izreka: „put do muškog srca vodi preko stomaka”.

„Kult hrane je oduvek postojao na našim prostorima. To je uslovljeno pre svega hladnom klimom, kada je čovek stalno gladan”, objašnjava Korčagina. „Za nas nije tako važno kako je sređena kuća i da li je sve čisto, već je najvažnije da ima nešto da se pojede. Hrana je manifestacija majčinstva, koje je često razvijenije od ženstvenosti. Zato je kod nas toliko važno nahraniti muškarca.”

Još jedna osobina Ruskinja je privrženost. Oličenje ove osobine su žene dekabrista. U 19. veku posle ustanka u Peterburgu imperator je ženama osuđenih oficira ponudio mogućnost da se razvedu od svojih muževa i zadrže privilegije svog staleža. Mnoge to nisu želele da učine, ostavile su decu kod rođaka i krenule za muževima u Sibir u izgnanstvo. Zbog toga su izgubile titule, imovinu i do kraja života su im bila uskraćena prava koja su ranije imale. Savremene Ruskinje često isto tako nesebično odlaze da žive kod muževljevih roditelja. Iako mnogi za to krive tešku finansijsku situaciju, psiholozi vide i druge razloge.

„Roditelji često ne puštaju decu da odu, stalno im govore da im deca nešto duguju, posebno sinovi”, kaže Korčagina. „Tu do izražaja dolaze principi patrijarhalnog vaspitanja. Osim toga, ranije je bilo uobičajeno da svi žive zajedno u jednoj kući. Zato mnoge Ruskinje pristaju da žive sa muževljevom porodicom.”

Lepota na prvom mestu

Ruskinje su lepe od malena, i ostaju lepe u zrelom dobu. Devetogodišnja devojčica Kristina Pimenova spada među najpopularnije foto-modele sveta i retki su dečiji časopisi u kojima nema njenih fotografija, a Irina Solovjova, majka dvoje dece, osvojila je titulu „Najlepša mama na svetu 2015”. Ruske devojke se redovno nalaze među 10 najlepših na takmičenjima „Mis sveta”. Lepota je glavni adut u osvajanju muškaraca.

„Ruskinje su prirodno lepe, ali mi još umemo i da vešto istaknemo tu lepotu”, ističe Roza Sjabitova. „Ma koliko da joj je godina, Ruskinja koristi različite trikove da istakne lične potencijale kako bi bila željena i potrebna svom muškarcu.”

Što se tiče ruskih muškaraca, oni kao svoje glavne vrline vide dobrotu, saosećajnost i otvorenost (anketa Fonda za javno mnjenje iz juna 2013).

Izvor: Ruska reč

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

blbl

09.07.2015 12:05

Bolje bi bilo pitanje " Zasto se Ruskinje rado udavaju za strance" jednostavan odgovor bi bio: bijeda i zelja da se na bilo koji nacin domogne nekog boljeg zivota.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

09.07.2015 12:18

Ima li ih ovdje kod nas, meni bi trebala jedna?

ODGOVORITE
Name

Zombi

09.07.2015 12:21

Pa kad i jesu ribe i ko ih ne bi volio...

ODGOVORITE
Name

jašta

09.07.2015 13:01

Neće valjda Amerikanke , svaka preko metar

ODGOVORITE
Name

1234

09.07.2015 14:24

Jes vala Ruskinje i srpkinje najljespe na zemaljskoj kugli a na ko ove obamine lakse ih preskocit nego li obic.

ODGOVORITE
Name

XY

09.07.2015 15:46

Jos su najbolje one , ce ti mesam,ce ti pevam sve za jenu banku.

ODGOVORITE
Name

Dođi Čičo do livade

09.07.2015 19:29

Poslusaj pjesmu. Da kazem da ti ne bi igrala ni za Banku, a ne kamoli banku. U stvarnosti Ciganke biraju s kim ce

Name

nina

10.07.2015 06:12

Seljak!!!

Name

razlog

10.07.2015 04:31

Iskreno receno Ruskinje su prelijepe ali brate muskarci ruzni ko lopovi to je razlog.

ODGOVORITE