Fanovi hevi metala srećniji od ostalih

Najnovije istraživanje pokazuje da su fanovi hevi metala mnogo srećniji i da se bolje prilagođavaju životu nego ljubitelji drugih muzičkih žanrova.

Zanimljivosti 09.07.2015 | 07:50
Fanovi hevi metala srećniji od ostalih

"Metalno zdravlje će vas izludeti" (Metal health will drive you mad), insistirao je američki bend "Quiet Riot" u naslovnoj numeri prvog hevi metal albuma koji je dospeo na sam vrh Bilbordove liste hitova, davne 1983.

Bila je to ipak pogrešna procena - ako je suditi po rezultatima studije "Tri decenije kasnije: Životna iskustva sredovečnih hevi metal grupi devojaka, muzičara i fanova", koja je objavljena u časopisu "Self and Indentity".

Naime, istraživači su otkrili da, iako su živeli pod parolom "seks, droga i rokenrol", hevi metal entuzijaste je od negativnih posledica tako rizičnog života upravo zaštitio "metalni" identitet.

Studijom je bilo obuhvaćeno 377 odraslih osoba, od kojih su 154 bile hevi metal fanovi, muzičari i grupi devojke tokom 1980-ih godina, 80 koje su u tom istom vremenskom periodu slušale neku drugu vrstu muzike, a 153 kalifornijski studenti.

Ispostavilo se da su hevi metal fanovi zadržali daleko veći nivo "mladalačkog poleta" od ostalih grupa. Takođe su bili manje opterećeni grižom savesti zbog stvari koje su uradili u mladosti.

Po mišljenju istraživača, "srećno starenje" hevi metal obožavalaca može se objasniti njihovim čuvenim smislom za zajedništvo.

"Podrška okruženja predstavlja ključni zaštitnički faktor tokom problematičnog odrastanja", ističu naučnici, prenosi Gardian.

"Fanovi i muzičari osećali su pripadništvo metalnoj zajednici i mogli su da iskuse jake emocije sa ljudima sličnih životnih nazora", napominju oni.

Ironično je da je 1980-ih hevi metal muzika smatrana neprijateljem moralnih vrednosti i društvene integracije, te da su mnoge organizacije vodile kampanje protiv nje.

Grupa "Judas Priest" se čak našla na sudu nakon optužbi da njen album "Stained Class" sadrži sublimirane poruke koje su 1985. navele dvojicu mladića da izvrše samoubistvo.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar