Rezolucija blokira rad i Skupštine u Brčkom

U Brčkom se nastavlja skupštinska kriza.

Bosna i Hercegovina 08.07.2015 | 17:11
Rezolucija blokira rad i Skupštine u Brčkom

Nakon prekida redovnog zasjedanja 24. juna zbog nedostatka kvoruma za izjašnjavanje o predlogu Rezolucije bošnjačkih poslanika o Srebrenici, ni danas zakazani nastavak nije uspio.

Svi poslanici srpskih političkih stranaka ostali su u holu Skupštine dosledni u stavu da je SDP-ov predlog Rezolucije o Srebrenici, o kome nisu obavljene uobičajene prethodne konsultacije, a podržali su ga svi bošnjački poslanici, jednostran i neprihvatljiv.

„Zločine, ma gdje i čiji bili, jednako osuđujemo, ali ne želimo i nećemo da se izjašnjavamo o Rezoluciji s tekstom u kome se zločini u Srebrenici nazivaju genocidom a krivica usmjerava samo na srpski narod. Da su kolege imale dobre namjere kandidovali bi tekst za konsultacije i dogovor nakon čega bi možda i došli do usaglašavanja i usvajanja. Očito da to nije bila ni želja ni cilj", rekao je poslanik SNSD i predsjednik Skupštine Brčko distrikta, Đorđa Kojić.

Predlagač - Klub poslanika opozicionog SDP, podržan od ostalih Bošnjaka u Skupštini distrikta, ne odustaje od zahtjeva da se Skupština izjasni o Rezoluciji, te kaže da si cijeli svijet bavi Rezolucijom, pa zašto to ne bi i Skupština Brčko distrikta.

S obzirom da su Hrvati u Skupštini ostali kategorični – nikada, kažu, neće učestvovati u preglasavanju druga dva naroda, potpredsjedniku Skupštine Ademu Ribiću preostala je samo poslovnička obaveza i jedina mogućnost – da prekine zasjedanje čime je već duže vrijeme prisutna kriza u radu zakonodavne vlasti distrikta, samo produbljena.

"Ne znam i ne mogu vam kazati kada ćemo riješiti ovu neizvjesnost i ući u normalno funkcionisanje, ali sam siguran da je jedini način za to razgovor i kompromis u interesu svih građana", rekao je predsjednik Kojić.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vuk

08.07.2015 16:13

Nece moci rezolucija u Brckom....nikad!

ODGOVORITE
Name

xxx

08.07.2015 17:39

Jesteli poludjeli...valjda treba prvo rezolucija o onome što se prvo i desilo i što je uzrokovalo ovo drugo...Kravice i sva druga sela oko Srebrenice

ODGOVORITE
Name

БРЧКО

08.07.2015 18:10

НИКАДА,БРЧКО ТРЕБА ДА УКИНЕ ДИСТРИКТ ИДА ИДЕМО СВАКО НА СВОЈУ СТРАНУ

ODGOVORITE
Name

Mitar

08.07.2015 18:47

E g.Ribiću kad budete obrađivali normalne teme i rješavali problematiku grada Brčko, a ne zamajavali se nekakvom rezolucijom samo da bi podjebavali i ovako nestabilnu situaciju, e onda će ova skupština da normalno funkcioniše. Prestanite da potpirujete krizu nego se uhvatite posla za koje ste debelo plaćeni i položili zakletvu da će te raditi za dobrobit svih građana Brčkog...

ODGOVORITE