Vladika Jefrem služio liturgiju na Ivanjdan

Povodom dana rodjenja Svetog Jovana Preteče – Ivanjdana i krsne slave hrama u Kukuljama, svetu arhijerejsku liturgiju u ovom selu danas je služio episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje većeg broja sveštenika.

Republika Srpska 07.07.2015 | 17:40
Vladika Jefrem služio liturgiju na Ivanjdan

Obavljen je i čin rukopoloženja mladog sveštenika Radislava Petrovića, kome je ovo prvo namjesništvo u pravoslavnom hramu u Kukuljama.

Nakon bogosluženja i svetog pričešća vjernika, formirana je svečana litija koja je tri puta obišla mjesnu crkvu, a potom je nastavljeno seosko slavlje, jer se u ovom lijevčanskom selu Ivanjdan tradicionalno proslavlja kao seoska slava.

Vjerskom zboru prisustvuje više stotina gradjana iz ovog i drugih lijevčanskih sela. Svečanosti su počele uoči praznika Ivanjdanskim folklornim susretima, „Kukulje 2015“, koje je organizovalo mjesno KUD „Djerdan“ uz učešće više folklornih ansambala iz Lijevčanskih sela.

Kukuljčani su se, po tradiciji, i ovog Ivanjdana sjetili sugradjana, koji su svoje živote položili za Republiku Srpsku u prošlom odbranbeno otadžbinskom ratu. U prisustvu rodbine, saboraca i prijatelja, parastost je služio sveštenik Radislav Petrović. Svijeće i vijence na spomen obilježje šestorice poginulih boraca položile su delegacije opštine, opštinske boračke organizacije, SUBNOR-a, ove i susjednih mjesnih zajednica Kosjerovo i Lilić.

Ovo je prilika i obaveza da odamo dužnu poštu onima koji su dali najvrijednije što su imali– život za svoj narod i Republiku Srpsku – kazao je predsjednik Mjesne boračke organizacije Kukulje Goran Brkić. On je dodao da se, upravo, zbog toga oni ne smiju nikada zaboraviti.

(Savo Keser)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MS

07.07.2015 16:15

Sad je na redu da "Irinej & co" smijene i ovog cestitog Vladiku pa se mogu ici pokloniti papi.

ODGOVORITE