Žene žrtve rata iz Srpske danas u Hagu

Članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske trebalo bi danas u Haškom tribunalu da prisustvuju suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću i time pruže podršku svim Srbima koji su se, kako kažu, često neosnovano, našli pred ovim sudom.

Republika Srpska 07.07.2015 | 08:43
Žene žrtve rata iz Srpske danas u Hagu

Predsjednik Udruženja Božica Živković-Rajilić rekla je da je cilj posjete 25 članica ovog udruženja Hagu izražavanje protesta zbog selektivnog pristupa pravdi u Haškom tribunalu i apelovanje da međunarodna javnost prihvati istinu o stradanju svih naroda u ratu u BiH.

"Udruženje žena žrtava rata Repoublike Srpske javno postavlja pitanje Haškom tribunalu - šta se dešavalo sa Srpkinjama u ratu u BiH i zašto to niko, nikad i nigdje u Evropi nije pominjao", naglasila je Rajilićeva.

Ona je rekla da većina međunarodnih izvještaja iz vremena rata i danas, 20 godina poslije, pominje Srbe kao "krivce za rat", a Srpkinje samo kao majke, sestre i supruge tih "monstruma" "s namjerom da se kolektivno okrivi jedan narod - srpski, a Republika Srpska izgubi smisao za postojanje".

Rajilićeva je podsjetila da je u BiH nekoliko hiljada žena srpske nacionalnosti tokom rata u muslimanskim i hrvatskim zatvorima bilo izloženo stravičnom mučenju, silovanjima, te neviđenim vrstama psiho-fizičke torture.

Prema njenim riječima, Udruženje skreće pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da ništa ne vrijede njihove konvencije, pravila, potpisivanje protokola i rezolucija, kao ni pokušaji da pokažu svoju navodnu opredijeljenost za mir, suživot, pravdu i toleranciju, za istinu, ako žrtve nisu dobile satisfakciju i obeštećenje.

"Mi smo žrtve, a našu nesreću niko ne priznaje. Našu muku osim pred domaćim, iznosili smo i pred međunarodnim zvaničnicima. Razgovarali smo sa predsjednikom Haškog tribunala Teodorom Meronom i u više navrata sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom i njima je poznato da počinici stravičnih zločina nad nama nisu optuženi u Hagu ni pred domaćim sudovima", istakla je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Rajilićeva je naglasila da su Srpkinje koje su preživjele strašna mučenja za vrijeme rata osjetile i zlu namjeru međunarodnih humanitaraca koji su subjektivno i selektivno prikazivali stradanje civila, žena i djece u ratu u BiH, kao što su glumica Andželina Džoli, visoki činovnici britanske Ambasade Džo Lomas i Džon O`Šonesi, te Balkanska istraživačka mreža /Birn/ u filmu "Nečujni krik".

"Svi oni su znali za istinu sa srpske strane, ali nikad ništa nisu učinili da se i ovim žrtvama pomogne i život olakša. Da li je pravda dostupna svima ili samo nekima? Imamo li mi pravo na pravdu, priznanje i obeštećenje? Ili nemamo", upitala je Rajilićeva.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Serafim

07.07.2015 07:07

Bolje ikad nego nikad sta su do sada cekale????? Ali umesto da ih vode u Savet bezbednosti ili do Ujedinjenih nacija organizatori ih vode u zatvor HAG kod optuzenika pred celim svetom za ratne zlocine, pa ma ko on bio, to je ismejavanje i umanjivanje srpske zrtve kao da je nekoliko zena silovano negde u blizini generalovog staba. To je omalovazavanje tih izmucenih jadnica, koje eto traze i odstetu a ne da se tome da svetska vaznost silovanih zena i dece kao svagde na svetu... Pa afera Monike i Klintona je placena hiljadu puta vise nego kada su u New Yorku porusili svetski trgovacki centar da se ne bi doslo do istine, tako i ovde odveli su ove unesrecene zene zrtve silovanja i nanosenja teskog dusevnog bola umesto u ujedinjene nacije, pravo u zatvor sa ciljem da pomognu jednom optuzenom generalu, to je toliko ponizavajuce za sve zene sveta , za jednu celu Srpsku naciju za novi svetski poredak.Promovisu nasilje u porodici a zatvaraju oci pred ratnim zlocinima ucinjenim nad zenama.

ODGOVORITE
Name

Ratko

07.07.2015 07:32

Svi srbi u jednoj drzavi

ODGOVORITE
Name

Svašta

07.07.2015 09:18

Vrlo dobro znamo dokle nas je dovela ova izreka, pa danas Srbi nisu Srbi ni ondje gdje bi trebali biti, nažalost.

Name

cccc

07.07.2015 07:42

Ovo je istinito i pravedno, trebamo i mi Srbi traziti svoja prava, ako smo ziva bica, mi se osudjujemo samo za izmisljene lazi. ISTINA "ISTINA TREBA I ZA SRPSKI NAROD" DOSTA JE KLEVETANJA I LAZI OD MEDJUNARODNE ZAJEDNICE,UN i svih drugih.

ODGOVORITE
Name

Joj istina

07.07.2015 09:51

Istina sta ima?

Name

"Kasno Marko na Kosovo stize"

07.07.2015 09:03

Kakva kontradiktornost?Zene otisle u Hag da protestuju radi srpskih zrtava,a u Hagu samo Srbi trenutno odgovaraju za zlocine.I ovo je primjer da smo za sve zakasnili.

ODGOVORITE
Name

marija

07.07.2015 12:12

Dace Bog da istina izadje na vidjelo.

Name

cm

07.07.2015 10:55

Ko nas vodi zadnjih 25 god dobro da nismo na islam prešli.

ODGOVORITE
Name

Marija

07.07.2015 11:46

Zena sam zrtva rata i znam kako je i da mi nemamo nikakva prava.samo mi je zao zbog bolesti sto nisam mogla da idem sa svojim sestrama da damo podrsku svim srbima koji su zatoceni u haskom kazamatu.ovim putem podrzavam da im bog da snage da ovo izdrze hrabro i svako dobro od boga im zelim vel.za sva srpska braca za pos.generala mladica.draga braco i sestre nek vas bog cuva i ako bog da da pravda pobjedi.