Jugoslavija – leglo košarkaških znalaca koji caruju Evropom posljednjih 15 godina!

Sa brdovitog Balkana dolaze najbolji stručnjaci igre pod koševima.

Košarka 07.07.2015 | 23:40
Jugoslavija – leglo košarkaških znalaca koji caruju Evropom posljednjih 15 godina!

Košarka nam je u krvi! Bili mi Srbi, Hrvati, Crnogorci ili pripadnici bilo kog drugog naroda iz bivše Jugoslavije, za sve nas važi ista hipoteza - volimo i poznajemo košarku. Imamo neke od najboljih košarkaša u Evropi i svetu. I ne samo to. Možemo slobodno da kažemo da sa prostora bivše Juge potiču najbolji treneri u Evropi! I da to potkrepimo činjenicama. Biranje Saše Obradovića za trećeg najboljeg trenera protekle sezone samo je poslednji u nizu supeha naše struke.

Ako posmatrate trenere koji su osvajali titule u šest najvećih liga u Evropi (Španija, Turska, Grčka, Nemačka, Rusija, Italija) u periodu od 2001. do 2015. godine, najveće su šanse da naletite na imena trenera koji potiču sa Balkana. Samo u dve godine - 2013. i ove sada 2015. - nijedan od naših trenera nije osvojio trofej bar u nekoj od šest navedenih liga.

Nije bila retkost da se dogodi da i po tri ili četiri prvaka u šest najačih liga sa klupe predvode naši treneri. Recimo 2003. prvaci sa svojim klubovima su bili su Svetislav Pešić u Španiji, Željko Obradović u Grčkoj, Duda Ivković u Rusiji i Emir Mutapčić u Nemačkoj.

2001 – Željko Obradović (Grčka), Emir Mutapčić (Nemačka)
2002 – Duško Ivanović (Španija), Dragan Šakota (Grčka), Emir Mutapčić (Nemačka)
2003 – Svetislav Pešić (Španija), Željko Obradović (Grčka), Emir Mutapčić (Nemačka), Dušan Ivković (Rusija)
2004 - Svetislav Pešić (Španija), Željko Obradović (Grčka), Dušan Ivković (Rusija)
2005 – Božidar Maljković (Španija), Željko Obradović (Grčka), Dušan Ivković (Rusija)
2006 - Željko Obradović (Grčka), Saša Obradović (Nemačka)
2007 - Željko Obradović (Grčka),
2008 - Neven Spahija (Španija), Bogan Tanjević (Turska), Željko Obradović (Grčka), Luka Pavićević (Nemačka)
2009 - Željko Obradović (Grčka), Predrag Krunić (Nemačka)
2010 – Duško Ivanović (Španija), Bogdan Tanjević (Turska), Željko Obradović (Grčka)
2011 – Neven Spahija (Turska), Željko Obradović (Grčka)
2012. – Dušan Ivković (Grčka)
2013 - /
2014 - Željko Obradović (Turska), Svetislav Pešić (Nemačka)
2015 - /

Pored ovih podataka, činjenicu da iz bivše Jugoslavije dolaze najbolji treneri Evrope pokazuje i jednostavan pregled dobitnika nagrade Aleksandar Gomeljski koja se od 2005. godine dodeljuje najboljem treneru godine. Tu nagradu su osvajali Željko Obradović dva puta (2007. i 2011. godine), Duško Vujošević (2009. godine ) i Dušan Ivković 2012. godine. Ove godine titulu najboljeg trenera poneo je Pablo Laso, dok je Saša Obraović izabran za trećeg najboljeg na Starom kontinentu.

Sledeće godine u Evroligi biće čak sedam trenera sa Balkana. Aleksandar Đorđević će predvoditi Panatinaikos, Dušan Ivković Efes Pilsen, u Crvenoj zvezdi će i dalje glavni biti Dejan Radonjić, na rekordnu devetu evropsku titulu Željko Obradović će ići sa Fenerbahčeom, Jasmin Repeša će voditi Milano, Velimir Perasović Kahu laboral, a Svetislav Pešić će biti glavni u Bajernu iz Minhena.

Kao što stoji na početku teksta: Balkan voli, ali i poznaje ovu igru!

Komentari / 0

Ostavite komentar