SIPA: Predala se dvojica osumnjičenih

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva "CD", policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su uhapsili lica čiji su inicijali S.S. i V.S, koja su se prethodno predala.

Bosna i Hercegovina 06.07.2015 | 16:46
SIPA: Predala se dvojica osumnjičenih

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije, pranje novca, krijumčarenje ljudi, te davanja dara i drugih oblika koristi.

Uhapšena lica privedena su u službene prostorije Sipe, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

U saopštenju Sipe navodi se da zajednički istražni tim formiran povodom ovog predmeta intenzivno nastavlja aktivnosti u pravcu rasvjetljavanja krivičnih djela i dokumentovanja kriminalnih aktivnosti osumnjičenih osoba, te da će o konačnim rezultatima javnost biti naknadno informisana.

Pripadnici Sipe su 23. juna započeli realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva "CD" koja je provedena u saradnji sa policijskim organima Francuske.

Tokom akcije, koja je provedena na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, uhapšeno je sedam lica i izvršeni pretresi objekata na više lokacija. Akcija je istovremeno provedena i na području Francuske.

Uhapšena lica sumnjiče se da su od 2012. godine vrbovala više ženskih osoba tako što su s njima stupala u vanbračne zajednice i organizovala njihove odlaske u Francusku, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravala da vrše džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac.

U pojedinim slučajevima žrtve su bile i djeca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva miliona evra, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Slavuj

06.07.2015 16:05

Imal igdje kakav som da ova Sipa ulovi ??

ODGOVORITE
Name

UciteljButen

06.07.2015 16:28

Po nazivu akcije i kvalifikaciji krivicnih djela mozemo da zakljucimo da su u pitanju Romi.

ODGOVORITE