Grci na referendumu rekli "NE" kreditorima

Više od 61 posto Grka je na referendumu u nedelju reklo "ne" predlogu međunarodnih poverilaca, a premijer Aleksis Cipras poručio da je time Grčka okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore.

Svijet 06.07.2015 | 07:16
Grci na referendumu rekli "NE" kreditorima

"Dokazali smo da se demokratija ne može ucenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje da li su za ostanak ili izlazak iz Evrope. Grčki narod je napravio hrabar izbor", poručio je Cipras sinoć u televizijskom obraćanju naciji.

Grčki premijer je rekao da mu narod nije dao mandat protiv Evrope, već za nalaženje održivog rešenja.

On je kazao da je Grčka spremna da nastavi pregovore, uz plan reformi.

"Grčka će u ponedeljak sesti za pregovarački sto sa ciljem da obnovi bankarski sistem", rekao je Cipras, istučući da "nema lakih rešenja, već pravednih i održivih, pod uslovom da ih obe strane žele".

Grčki premijer je najavio da će zatražiti od predsednika Grčke da sazove sastanak lidera političkih partija za ponedeljak ujutru.

Ministar finasija Janis Varufakis izjavio je sinoć da Grčka ne želi nove pozajmice, već restrukturiranje duga i poručio da je grčki narod, glasajući na referendumu protiv plana poverilaca, pokazao da ne prihvata ultimatume.

"Nećemo pregovore koji se stalno vraćaju na isto stanje. Naša vlada ima dva cilja - nove reforme i restrukturiranje duga", rekao je Varufakis u obraćanju koje je prenela grčka TV stanica Antena.

Varufakis je rekao da grčki narod želi da ima ulogu u EU.

On je rekao da će Grčka pružiti kreditorima ruku saradnje, prenosi Rojters.

"Današnje ''ne'' je veliko ''da'' za demokratsku Evropu. Grci su poslali jasnu poruku - ''ne'' novim merama štednje, ali ''da'' stvarnim reformama", rekao je grčki ministar finansija.

I dok su pristalice odbijanja plana međunarodnih poverilaca slavile na atinskom trgu Sintagma, u prvim regovanjima iz Evrope ne krije se razočarenje rezultatima referenduma, a iz Nemačke stižu vrlo oštri tonovi.

Nemački vicekancelar i šef vladajućih socijaldemokrata Zigmar Gabrijel izjavio je da se pregovori o novom programu finansijske pomoći Grčkoj teško mogu zamisliti, pošto je većina građana na referendum odbila uslove međunarodnih poverilaca.

"Odbijanjem pravila evrozone pregovori o programu vrednom više milijardi teško da se mogu zamisliti. Lopta je sada u dvorištu Atine", poručio je Gabrijel u izjavi za današnje izdanje lista "Tagešpigel".

On je ocenio da Cipras i njegova vlada vode grčki narod putem gorčkog odricanja i beznađa.

Grčki premijer je, kako je istakao Gabrijel, srušio "poslednji most preko kojeg su Evropa i Grčka mogle da naprave kompromis".

Zamenik Angele Merkel u Hrišćansko-demokratskoj uniji, Julija Klekner, oštro je reagovala povodom grčkog referendumskog "ne" predlogu međunarodnih kreditora, dok je iz tabora Levice stav Grka pozdravljen kao pobeda demokratije u Evropi.

Klekner je upozorila da Evropska unija nije savez u kome će jedni individualno određivati pravila igra, a drugi plaćati.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatra da grčko "ne" znači "ne Evropi"

Austrijski kancelar Verner Fajman kaže da je, zbog većinske odluke Grka protiv predloga EU i MMF, potrebno da grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa preda nove predloge.

"Sada je na grčkoj vladi da da predloge kako treba nastaviti", naglasio je Fajman u saopštenju.

Francuski predsednik Fransoa Oland, koji je sinoć telefonom razgovarao sa Ciprasom, i nemačka kancelarka Angela Merkel, složili su se da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti i pozvali na održavanje vanrednog samita evrozone u utorak, 7. jula.

Šef Evrogrupe ministara finansija evrozone Jeren Dijselbum, izjavio je sinoć da je pobeda opcije "ne" na grčkom referendumu o paketu spasa za žaljenje i da se grčka ekonomija suočava sa oštrim merama oporavka.

"Uzeću u obzir rezultat grčkog referenduma. Ovaj rezultat je vrlo žalostan za budućnost Grčke", saopštio je holandski ministar finansija.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da Grčkoj i evrozoni predstoje teška iskušenja i kritikovao grčku vladu zbog neodgovornog ponašanja.

"Čekaju nas teška, možda i dramatična vremena", rekao je Šulc.

On je kazao da se demokratska volja grčkih glašača mora poštovati, ali i volja glasača 18. članice evrozone koji podržavaju program štednje.

Lider radikalne levice u Španiji, Podemos, Pablo Iglesijas pozdravio je rezultate referenduma, poručivši da je "demokratija pobedila".

"Danas je u Grčkoj pobedila demokratija", napisao je na svom Tviter nalogu Iglesijas, koji važi za bliskog saveznika grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Liderka desničarskog Nacinalnog fronta Marin Le Pen pozdravila je rezultate grčkog referenduma i rekla da "ovo ''ne'' grčkog naroda mora da otvori put za novi zdravi pristup".

Evropske zemlje treba ovo da iskoriste da se okupe oko pregovaračkog stola, da se organizuju kako bi se sprečio raspad sistema jedinstvene valute, što je potrebno da bismo se vratili stvarnom rastu, zaposlenosti i smanjenju duga, navela je Le Pen.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Jovo

06.07.2015 05:34

Ako treba neka nas predsjednik skokne do Atine i obuci grcke predstavnike vlasti kako da postignu da narod zivi bez standarda,plata i penzija,a pri tome se ne buni,nasa vlast je exspert u toj oblasti,kod nas mogu proci sve reforme,a reforma znaci uvjek obespravljivanje naroda a ne boljitak.

ODGOVORITE
Name

ma

06.07.2015 05:55

Baja je u tome nedostizan !

Name

sirogojno

06.07.2015 05:56

Nije tacno "Jovo"kod nas reforma znaci hapanje hapanje i samo hapanje..znaci kad kazu reforma elektro sektora to znaci kradja iz elektroprivrede ...hahaha

Name

Sime

06.07.2015 05:41

Cestitke bratskom grckom narodu, dosta ucjena i manipulisanja od strane Amerike i njihovih poltronskih evropskih drzava! Samo naprijed i dokazite da ste u pravu da se itekako moze bez MMF-a i vec navedenih!

ODGOVORITE
Name

DPS

06.07.2015 06:02

A sta sad kad nema para, hoce li pasti travu?

ODGOVORITE
Name

Miki-BL

06.07.2015 06:14

E sad da se upitamo ko je i u koje svrhe trošio dosadašnje kredite (zaduženja)??? Sve se plaća-sve se vraća pa i dugovanja...ja samo trezveno razmišljam i ništa više, svjestan da i nas ta "propast" očekuje...

ODGOVORITE
Name

Zorba

06.07.2015 06:28

Volim Grke samo zato što su bundžije i što ne trpe sranja ni od koga! Zamislite šta bi Grci napravili da kod njih neka Majkićka uzme 28.000 KM za dva dana penzije!!!

ODGOVORITE
Name

sirogojno

06.07.2015 07:36

70% Grka izaslo na ulicu i ne bi isli kuci dok ne vrati pare i podnese ostavke na sve funkcije...i ispita poreklo citave imovine..ETO TO BI BILO 1000%....

Name

Dodano

06.07.2015 06:49

A gdje se to krediti dijele a da se ne moraju vracati,i ja bi tako ako se to moze.Po ugledu na Grcku,zasluzuju moralnu podrsku.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

06.07.2015 07:00

Veliko NE al Plata nema , more bit bidne al sada nema ... mogu cekati 5 dana, mogu cekati 10 dana, mogu cekati 10 godina, al plata nema, a oni nek cekaju ...

ODGOVORITE
Name

DULE NS

06.07.2015 08:10

POCETAK KRAJA EVROPE BRAVO G.PUTINE *MOZAK*

ODGOVORITE
Name

Karadoz

06.07.2015 08:33

Juce prije velikog "NE" grci trzili pare od ECB-a da otvore banke.... Danas nakon velikog "NE" Grci i dalje traze pare od ECB-a... koja je razlika izmedju juce i danas?

ODGOVORITE