Žiranti oslobođeni plaćanja tuđeg kredita

Obaveze plaćanja tuđih kredita u posljednjih 12 mjeseci oslobođeno je oko 1.000 žiranata, izjavio je danas Srni predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković.

Bosna i Hercegovina 05.07.2015 | 13:05
Žiranti oslobođeni plaćanja tuđeg kredita

Cvjetković je rekao da su, nakon što je donesen Zakon o zaštiti žiranata, ali i povećan stepen odgovornosti Agencije za bankarstvo, sudovi počeli da uvažavaju činjenicu da su krediti davani bez odgovarajuće dokumentacije.

On je dodao da je broj građana u BiH koji pristaju da budu žiranti smanjen jer su poučeni iskustvima onih koji plaćaju tuđe kredite.

Cvjetković je apelovao da građani ne pristaju da budu žiranti jer se banke ne pridržavaju izmjena i dopuna zakona iz 2012. i 2013. godine, "nego daju kredite po staroj praksi".

On je ocijenio da je pozitivno što se broj presuda u korist žiranata povećao jer je u parničnom postupku savjesno primjenjivan Zakon o bankama koji, između ostalog, reguliše pitanje na koji način je dat kredit. To je posebno uočeno u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli.

Sulejman Ceribašić iz Šamca je u proteklih nekoliko godina otplatio četiri tuđa kredita u ukupnom iznosu od 120.000 maraka.

Budući da dužnici nisu izmirivali obaveze, Ceribašiću su bili blokirani računi preduzeća do naplate svih potraživanja banaka.

On je u sudskom postupku oslobođen otplate jednog tuđeg kredita.

U Udruženju žiranata pripremaju i godišnju skupštinu koja će biti izborna.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

707

05.07.2015 11:52

Tražim žiranta,uslov da radi u državnoj ustanovi...prednost dajem članovima SNSD-a...vječito zahvalan

ODGOVORITE
Name

rad i poredak

05.07.2015 13:34

Sve je to haos koji je namjerno sijan u ovoj državi. Svim tim bankama treba oduzeti dozvolu za rad. Kad Savez za promjene dodje na vlast treba da im zaplijeniti kapital i izbrisati te banke iz evidencije. Tako se uvodi red u državi.

ODGOVORITE
Name

xxl

05.07.2015 14:49

Koji crni savez

Name

E moj Sule

05.07.2015 17:54

Nije lako ali bolje da si njima placao nego oni tebi. Inace od sveg ovog ostade mi tuga da je moj ujak digao 1 000 maraka kredita za drva. Doktor mu to ukrao u Banjalučkoj Bolnici. Sad mu to mora platiti udovica.

ODGOVORITE