Ivanić: BiH nije ni blizu ulaska u NATO

Srpski član Predsedništva BiH i predsedavajući kolektivnog šefa države Mladen Ivanić izjavio je da BiH nije ni blizu da ispuni uslove za ulazak u NATO, kao i da se komemoracija u Srebrenici, 20 godina posle zločina, pretvorila u "političku bitku".

Bosna i Hercegovina 02.07.2015 | 13:13
Ivanić: BiH nije ni blizu ulaska u NATO

Ivanić je u intervjuu za BHT1 ponovio da neće glasati za ulazak BiH u NATO, a na pitanje zašto, on kaže:

"Zato što bi to značilo da sutra NATO jedinice mogu biti na granici BiH i pucati na Srbiju. BiH ni blizu nije da ispuni uslove za NATO".

Ivanić, naime, misli da je preduslov stabilnosti na Balkanu odnos između Srbije, Hrvatske i BiH, odnosno da dobra saradnja, normalni i zdravi odnosi između te tri zemlje garantuje stabilan Balkan.

O komemoraciji u Srebrenici, Ivanić kaže da u ambijentu kakav je trenutno nije realno da prisustvuje tom događaju, te da je on "svoju ljudsku dužnost" ispunio pre deset godina kada je, kako kaže, "to bilo teže".

"Ne verujem da ću u ovom ambijentu ići zato što se to, ponavljam, pretvorilo u političku bitku. Zaista mislite da je realno da, nakon svega što se događalo, neki srpski predstavnik ode", kaže Ivanić u emisiji "Interview 20" na BHT1 i dodaje da "gospodin Vučić (srpski premijer Aleksandar) ima pravo da ode, to je njegovo viđenje".

Kaže i da još nije odlučio da li će počast žrtvama odati ispred zgrade Predsedništva BiH, kuda će povorka sa posmrtnim ostacima proći na putu ka Srebrenici.

"Nemam se nameru nikome dodvoravati, uradiću onako kako odlučim da je ispravno, a ne može niko mene da optuži da nisam iskazao poštovanje prema žrtvama", jasan je Ivanić koji misli da je Srebrenicu trebalo zadržati u delu iskazivanja poštovanja prema poginulima, prema nevinim žrtvama...bez poliitičke zloupotrebe.

Protiv je "takmičenja u rezolucijama", političara koji promovišu sebe u kontekstu priče o Srebrenici, međunarodne bitke u Savetu bezbednosti jer, kako kaže, "sve nas to vraća unazad i trebaće vremena da se iz ovog ambijenta vratimo ponovo u neki normalni, koji je okrenut ka budućem vremenu".

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Pamet

02.07.2015 11:21

Puno pametuješ g. Ivanicu, dobro bi bilo da se prihvatiš datih obećanja i da narod počne ljepše da živi.

ODGOVORITE
Name

Maša

02.07.2015 11:35

Samo pošten odnos među nama u BiH može nas odvesti napred! Sve ostalo je tapkanje u mestu!!

ODGOVORITE
Name

Ostoja

02.07.2015 13:39

Ivanic je najobicniji teatralac. Evo Dodik ide u samoubilacki referendum, a opozicija kao kakav beznacajan piun. Baje se uopste nema ko suporstaviti i ovo sto radi je cisti avanturizam sa debelom pozadinom ojacavanja moci.

Name

car

02.07.2015 11:36

KONACNO PAMETNA GLAVA U INSTITUCIJAMA BIH A DA JE IZ REDA SRPSKOG NARODA SAMO TAKO NAPRED I ODMJERENO A NE BRZOPLETO KAO POJEDINCI IZ BAJINOG OKRUZENJA PRVO SKOCE PA KAZU HOP.

ODGOVORITE
Name

Serafim

02.07.2015 11:38

Srbima treba razlaz da budu svojio na svome a ne da im Bosnjaci ili Bosanci zagorcavaju zivot i ovakvim rezolucijama sipaju so na srbske otvorene rane, sanjima nema buducnosti oni svoju buducnost vide u Arapima i u islamskoj drzavi za koju im deca po raznoraznim ratistima ginu, jos nesto kad podjes u stranu zemlju i vide ti pasos BiH odma te pretresaju i tretiraju kao potencionalnog teroristu sta ce to nama SRBIMA, RS kao samostalna drzav a je svetinja za Srbe.

ODGOVORITE
Name

Serafime

02.07.2015 12:23

Dobro bi bilo kada bi malo proučio Vukovu gramatiku, da budeš malo piosmeniji, a ne da propsipaš pamet.

Name

Re.serafime

02.07.2015 12:30

Pitaj Lakija kad ce se dogoditi ono o cemu ti sanjas.

Name

don Kihot

02.07.2015 11:50

O kom NATO pričate...???? O onom što je bombardoao osiromašenim uranijumom....a da ...pa vidjećemo još nismo dobili Agendu...

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

02.07.2015 12:08

"Zato što bi to znaučilo da sutra NATO jedinice mogu biti na granici BiH i pucati na Srbiju. BiH ni blizu nije da ispuni uslove za NATO". Rece Ivanic i osta ziv!!!Nemoj se sramotiti Mladene.Ti si ipak Vrhovni komadant oruzanih snaga BiH.Znas valjda da vojska ne mora biti na granici Srbije da bi se ugrozila Srbija. Pa znas valjda da su Srbiju gadjali iz Italije i da Srbija nije vidjela vojnika a povukla se sa Kosova.

ODGOVORITE
Name

MLADI

02.07.2015 12:09

E TI PAMETNI MALO SI, BOLJI ZIVOT U RS TI JE ZADUZEN BAJA JER SI NJEMU DAO GLAS. SAD GLEDAJ I UZIVAJ U LJEPOTI. MI SMO BILI I OSTALI UZ PROFU IVANIĆA.

ODGOVORITE
Name

ЕНГЛЕЗИ

02.07.2015 12:33

ПА ЗАТО ЕНГЛЕЗИ И ПИШУ ТУ РЕЗОЛУЦИЈУ, МОЈ МЛАЂО. НИЈЕ ЊИМА ДО СРЕБРЕНИЦЕ. ДА ЈЕ БИЛО НЕ БИ СЕ НИ ДОГОДИЛА.А МОЖДА ДА ПРОДАМО ЗМИЈАЊЕ ЗА АМЕР БАЗУ, ДА НАПУНИМО КАСИЦУ ДРЖАВНУ, ПА ОПЕТ ПОТРОШИМО КО ОНЕ ПАРЕ ОД ВОЈЕ КОШТУНИЦЕ, ЈЕР МИ И НЕ ЗНАМО НИШТА НИ РАДИТИ НИ ЗАРАДИТИ, МИ ЗНАМО САМО ТРОШИТИ ДРЖАВНО.

ODGOVORITE
Name

Re Sarajevo

02.07.2015 12:37

A sta ce nama Nato nama trebaju dobrosusjedski odnosi sa svima inace nema mira a Nato gdje je god dosao bilo je klanja,i zasto nasa djeca da idu da ginu po bijelom svijetu zato sto Obami se digne da napadne nekog

ODGOVORITE
Name

miletic

02.07.2015 12:46

Ovo obrazlozenje o 'pucanju na Srbiju' bi shvatio ozbiljno da NATO vec nije na grancama Srbije, tj u Hrvatskoj, Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji, vjerovatno a naredne godine eto ga i u Crnoj Gori.

ODGOVORITE
Name

BiH

02.07.2015 13:10

Upravo. Samo stavljaju nas u BiH u nezavidan položaj. BiH će biti okružena NATO-om preko HR i CG. Dakle, neki 70% Granice.

Name

lukic

02.07.2015 12:53

Interesantno, Bosna sa tri strane [sjever , jug, zapad] vec okruzena sa NATO jer je Hrvatska clanica NATO, a njega ko fol brine to sto ce NATO iz Bosne moci "pucati" na Srbiju. Kao da NATO i sad ne moze puati na Srbiju iz Hrvatske, Madjarske, Rumunije, Bugarske, Albanije a brzo i iz Crne Gore. Po meni ovo je jeftin populizam i ne lici mi na Ivanica.

ODGOVORITE
Name

Требиње

02.07.2015 20:19

Је ли то онај НАТО што је пустошио по РС 1995. и Србији 1999. год са осиромашеним уранијумом и убијао људе и дјецу која су "колатерална " штета јер су Српска (а "акцију" назвали "пригодним" именом "Милосрдни Анђео"). НАТО--НЕ ТО. Иванићу требао си рећи да ћемо сачекати да Русија и Србија уђу у тај ватиканско-пљачкашко-кољачки савез па ћемо онда ми за њима, прије НЕ.А што се тиче Сребренице, отиђи у Кравице и Братунац па се поклони невиним жртвама.А могао би нешто и урадити од силних предизборних обећања или си "заборавио" а не само лапрдати.

ODGOVORITE
Name

Slučajni prolaznik

02.07.2015 21:38

Uz svo dužno lično poštovanje prema Ivaniću, ovaj put ga pretjera! Nije to stvar što bi neko pucao po Srbiji, već BiH nema para vojsci gaće da kupi (progutala birokratija), a kamoli da ispuni NATO vojne standarde. Vojna lica to još bolje znaju od mene, a ti si im valjda kakav šef... Slabi politički poeni. Jedva za 2-

ODGOVORITE