Četvrta verzija rezolucije - kompromis?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za RTS da je pripremljen i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici, koji će Srbija dobiti u narednih nekoliko sati.

Srbija 02.07.2015 | 10:12
Četvrta verzija rezolucije - kompromis?

Najnovija verzija još je bliža ruskom tekstu rezolucije, nezvanično saznaje RTS.

Govoreći o prethodnoj, trećoj verziji, Dačić konstatuje da je glavni cilj britanske rezolucije da se problem rata svede samo na Srebrenicu.

"Generalno gledano, to je nastojanje da se čitava tragedija rata svede na jedan događaj, odnosno jedan zločin, i smatramo da se time ne zadovoljava pravda za sve žrtve", rekao je Dačić i dodao da Vlada Srbije još nije zvanično ogalsila o novom dokumentu.

On je rekao da se zemlje članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija još nisu usaglasile oko teksta.
On je rekao da bi četvrte verzija mogla da predstavlja kompromisno rješenje sa rezolucijom koju je podnijela Rusija.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se različite strane dogovore ili da se glasa za obe rezolucije, a formalno-pravno mogu i da odustanu.

"Srbija nije faktor koji o tome odlučuje, mi nismo članica Saveta Evrope, nismo čak ni dobili poziv za učešće u sednici", kazao je ministar i dodao da još uvek nije bilo razgovora u Vladi Srbije da li bi neko predstavljao Srbiju na sjednici SE.

Dačić je potvrdio pisanje medija da se u trećoj verzija rezolucije Velike Britanije o Srebrenici osuđuje taj genocid, ali priznaje da je u tom mjestu i okolini, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, bilo nevinih žrtava na svim stranama.

U dokmentu se priznaje da je na svim stranama rata bilo žrtava seksualnog nasilja, a izostavljena je prethodna tvrdnja o "desetinama hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka", žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu.

Upitan kada će biti nastavak pregvora sa Prištinom, Dačić je odgovorio da ne zna, ali da pauza "neće biti duga".

Izvor: Beta

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ISPIRACI MOZGOVA

02.07.2015 08:28

STA JE..TE NAROD IZBACITE PODATKE O BROJU POGINULIH I UBIJENIH U RATU U BIH.KOLIKO BOSNJAKA KOLIKO SRBA KOLIKO HRVATA I KOLIKO OSTALIH. DA JAVNOST ZNA,VI ISPIRACI MOZGOVA ALI SAMO ZA NARODE U BIH IMATE PRECIZNE PODATKE O SVIM DOGADZAJIMA OD 92-95g.SVE MI SAMI U BIH BEZ SRBIJE HRVATSKE I MZ. MOZEMO RIJESITII JOS NAMA NE TREBA MISLJENJE PROPALIH POLITICARA,ZATO BAJA TO TE NECE OSTAVITI NA TRONU RS.

ODGOVORITE
Name

Rajković

02.07.2015 08:48

Genocid će se spomenuti. A to ostalo se zna da je bilo žrtava i s jedne i druge strane.

ODGOVORITE
Name

MD

02.07.2015 10:08

Ovo je cirkus.Ne bi trebalo donositi nikakvu rezoluciju nego nas pustiti da zivimo slobodno.

ODGOVORITE
Name

juzna pruga Doboj

02.07.2015 10:40

PETA rezolucija ce promijeniti sve.Samo da Miljacka mostove ne odnese prije toga.

ODGOVORITE
Name

gbr

02.07.2015 17:27

Hinje su Englezi , dok nam ne poture 'kukavčije jaje' , neće se okaniti !

ODGOVORITE