I marka će oslabiti ako Grčka izađe iz EU

Centralna banka BiH saopštila je danas da se u slučaju izlaska Grčke iz evrozone može očekivati deprecijacija evra, što bi značilo i automatsko slabljenje KM u odnosu na druge valute.

Bosna i Hercegovina 30.06.2015 | 20:17
I marka će oslabiti ako Grčka izađe iz EU

"S obzirom na to da je domaća valuta KM fiksno vezana za evro, deprecijacija evra bi značila automatsko slabljenje i KM u odnosu na druge valute", navodi se u saopštenju.

U Centralnoj banci smatraju da takva dešavanja ne bi trebalo da imaju značajan uticaj po privredu BiH, jer su glavni trgovinski partneri BiH zemlje okruženja koje ili svoju valutu prilagođavaju u odnosu na evro, ili koriste evro kao domaću valutu.

"Osim deprecijacije evra (a time i KM), može se očekivati dalje usporenje privrednog rasta evrozone zbog odliva kapitala i smanjene potrošnje stanovništva ovog regiona", procjenjuju u Centralnoj banci BiH.

Kada je riječ o investiranju na tržištu Ekonomske i monetarne unije (EMU), ovakav scenario bi mogao značiti pad prinosa snažnih zemalja EMU i rast prinosa slabijih zemalja, što bi moglo uticati na devizne rezerve BiH.

Napominjući da je "mnogo toga neizvjesno kada je riječ o grčkom bankrotu", iz Centralne banke BiH poručuju da BiH "ne bi trebalo da ima veće probleme ukoliko Grčka izađe iz evrozone".

"Grčke banke ne posluju u BiH, Grčka nije značajan trgovinski partner BiH i stanje direktnih grčkih investicija u zemlji ne prelazi 1,4 miliona KM", navodi se u saopštenju.

Prema procjenama iz Centralne banke, u BiH neće biti direktnog uticaja kao što to može biti u zemljama regiona poput Makedonije, Srbije, Albanije i Bugarske, gdje su prisutne grčke banke i firme.

Analitičari smatraju da bi do stabilizacije evropske privrede moglo doći u srednjem roku, pod uslovom da ne dođe do značajnog širenja dužničke krize i prelijevanja posljedica grčkog bankrota na ostale zemlje EMU koje imaju visoke nivoe zaduženosti.

U Centralnoj banci BiH su uvjereni da će finansijske institucije EU i EMU učiniti sve da ne dođe do efekata prelijevanja nestabilnosti na ostale zemlje članice evrozone.

"Upravni odbor Evropske centralne banke (ECB) pažljivo prati situaciju na finansijskom tržištu, kao i potencijalne implikacije na monetarnu politiku i rizike finansijske stabilnosti po EMU, i odlučan je da koristi sve raspoložive instrumente", podsjećaju iz Centralne banke.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kuki

30.06.2015 18:19

Grcka je propala pre 300 godina

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

30.06.2015 20:04

Grčka je za nas Amerika. Oni ni za sto godina neće propasti kao Srpska.

ODGOVORITE
Name

koz

30.06.2015 20:46

Zahvaljujuci licno Dodiku

Name

Ja

30.06.2015 21:33

A kad je to marka uopste bila jaka? Izmisljena valuta bez ikakvog pokrica...

ODGOVORITE
Name

pero

01.07.2015 01:28

Ma ja zasto je nosis u džepu ako nije vrijedna.

ODGOVORITE
Name

čaruga

01.07.2015 05:31

A gde je to KM fiksna u odnosu na evro svaka banka različit kurs.

ODGOVORITE