Ko o čemu SNSD o Evropskoj agendi

Poslanici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH usvojili su i ratifikovali na današnjoj sjednici niz izvještaja i sporazuma, ali na dnevnom redu nije bio ni jedan prijedlog zakona.

Bosna i Hercegovina 30.06.2015 | 17:26
Ko o čemu SNSD o Evropskoj agendi

Pričalo se i o evropskoj agendi i krivcima za evidentan zastoj BiH na evropskom putu.

Poslanici SNSD-a zahtjevali su da prva tačka Dnevnog reda bude Evropska agenda i akcioni plan evropskih reformi. Prijedlog su podržali srpski poslanici, dok su poslanici iz Federacije BiH glasali bili protiv, što je za Nikolu Špirića dokaz da će, kako kaže, ovu godinu sa stanovišta evropskog puta BiH "pojesti komarci".

Poslanici iz Federacije BiH ističu da nisu protiv evropskih reformi u BiH, ali tvrde da Špirić,insistirajući na raspravi o evropskoj agendi,traži nemoguće.

"Tražio je da se dostavi agenda a ona još uvije ne postoji.Agenda nije dogovorena i treba da je dogovore Savjet ministara,entitetske vlade i Evropska komisija'',ističe Šefik Džaferović predsjedavajući Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Borjana Krišto dodaje da HDZ BiH podržava evropsku agendu ali o tome treba ozboljno raspravljati a ne pričati samo radi priče.

Federalne kolege Špirića su podsjetile da Vlada Republike Srpske,predvođena SNSD-om, ne želi da potpiše evropsku agendu,a novinare je zanimalo šta Špirić misli o zahtjevu predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović da se u agendu uvrsti i povećanje ili diferencirana stopa PDV-a.

"Ne znam ko priča o tome.Još nisam čuo da je iko ozbiljan govorio o tome.To prvi put čujem od vas.Smatram da je diferencirana stopa,kad god je predlagana,uvijek bila stvar politikanstva''.

Izenađena odgovorom Špirića,koji je javno ponizio predsjednika Vlade Republike Srpske i visokog funkcionera SNSD-a Željku Cvijanović,poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je da je očito da se Špirić slaže sa mišljenjem SDS-a da je premijerka Cvijanović neozbiljna.

Pandurević je podsjetila da premijerka Cvijanović kao preduslov za potpisivanje evropske agende zahtjeva da Parlamentarna skupština BiH odobri 35 milona kredita Svejtske banke,koji bi se iskoristio kao podrška entitetskim vladama za donošenje zakona.

"Zar je potreban kredit da bi se usvojio zakon?'',Pita se Pandurević i premijerki Cvijanović savjetuje da,umjesto što traži veliki i mali ruski kredit,prepiše recept Vladimira Putina koji je kada je došao na čelo Rusije tajkunima naredio da dio novca uplate u budžet.

"Svim tajkunima koji su proteklih godina sa SNSD-om pljačkali budžet Republike Srpske sada treba odrediti koliko treba da vrate u taj budžet.Neka im Slobodan Stanković vrati 50 miliona,Kaja 100 miliona,Kaldera 50 miliona itd.Onda im neće trebati nikakvi krediti''.

Pandurević podsjeća i na obećanja SDS-a da će kada preuzmu vlast u Srpskoj prioritet biti isplate penzija,a tek na kraju plate ministara i poslanika.

"Sadašnja vlast prvo namiri sebe iz budžeta i iz kredita,a ostalim šta ostane i koliko ostane'',kaže Pandurević uz napomenu da poslanici SNSD-a u Predstavničkom vijeću iako ne prisustvuju sjednicama uredno primaju puni iznos plata.

"Primamao i šta je tu problem'',odgovorio je poslanik SNSD-a Staša Košarac.

(BN TV)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

sa

30.06.2015 16:38

Cekaj malo,to se SNSD vratio na posao hahahha.sta bi sa Dzaferovicom?!hahaha.auu majko.narod to brzo zaboravi

ODGOVORITE
Name

dezodorans protiv kriminalaca

30.06.2015 16:41

Čuj ovog komarca Špirića

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

30.06.2015 18:38

Ima li neko pametan da Milevi objasni trenutno najbitniju rijec u nas Srba?Sta znaci rijec 'agenda'?

Name

posten

30.06.2015 17:49

Lako je nama sa Bajom dok kontra EU i Americi i Sarajevu.Al ako Baja dodje na ideju kao Vucic EU i samo EU.Onda ce biti druga prica.Tad ce ga svijet prihvatiti kao partnera a Savez za promjene ce traziti spas u Dodikovim glasacima i opet ce ostati. Zato treba biti pazljiv i ne dozvoliti Baji da mijenja kurs.

ODGOVORITE
Name

NOVO

30.06.2015 18:03

TAKO JE ALEKSANDRA, DA POMENUTI TAKOZVANI TAJKUNI VRATE SVE ŠTO SU POKRALI POD ZAŠTITOM AKTUELNE VLASTI, BILI BI BOGATA ZEMLJA, TO SE NARAVNO NEĆE DESITI

ODGOVORITE
Name

Geography

30.06.2015 18:09

Ovo se SNSD-ovci vratli na sjednice, prihvatili poraz i činjenicu da su izgubili državnu vlast i da je ne mogu srušiti sa svojim opstrukcijama i podvalama

ODGOVORITE
Name

Boris

30.06.2015 20:57

Inače me nervira ova Pandurevićka iako mi je slatka, ali za ovo vraćanje u budžet od mafijaša svaka joj čast.

ODGOVORITE
Name

333

30.06.2015 21:01

Problem je Klosarac sto je ne bi trebao primati za to sto nista ne radis.Drskog li mangupa pa pita "Sta je tu problem."Od pakosti nisi mogao ni narasti.Nevjerovatno kako ovi likovi po arogantnosti izigravaju svog lidera.

ODGOVORITE
Name

Mazalica

30.06.2015 21:48

Kad Snsd pomenes kriminal ili im kazes dobar dan,on odmah Referendum. Prazne su im price ko industrija u Nevesinju.

ODGOVORITE
Name

Mmm

01.07.2015 05:46

Vratice tajkuni 300 miliona kroz Banku Srpske...

ODGOVORITE
Name

Lapsus Linguae

01.07.2015 06:40

Halo "Pokojna mileva", Značenje: Na "nekakvom" srpskom, to je lista stvari koje trebaju biti obavljene, odradjene. Dakle jedna lista. "Akcioni plan", moglo bi se reći.___ Ta riječ je u neformalni srpski ušla iz engleskog jezika. "Native English speakers" je čitaju kao /əˈdʒɛn.də/. I kod njih "agenda" predstavlja jedninu a ne množinu. Za množinu (plural) oni bi napisali "agendas". Medjutim, korjen te riječi je u latinskom. Jednina (singular) je "agendum", "agenda" je množina. Najgore zvuči kad je Balkanci izgovaraju kao "ageenda" to jest kao da postoje dva "e" u toj riječi. Rastegnu. "Agendum" i "Agenda" nisu riječi koje je lako uklopiti u naš jezik. Kad neko kaže "ageenda" meni to zvuči kao teški seljakljuk. Bilo koji stranac koji govori engleski, ne bi te odmah razumio a na kraju bi zaključio da koristiš englesku riječ za koju ne znaš kako se izgovara. Dakle, zašto onda ne reći akcioni plan. Balkanski političari koji su manje više nepismenjaci, sada koriste tu riječ da skrenu pažnju na sebe a ustvari su i dalje balkanske seljačine.

ODGOVORITE
Name

Lapsus Linguae

01.07.2015 07:36

"Seljakluk", greška prilikom kucanja...

Name

Cezar

01.07.2015 06:46

Draga Aleksandra, kakvih po 50 ili 100 miliona da vrate! Ako su nezakonito prelijevali pare iz budžeta u svoje džepove - a jesu - oni su kriminalci i to najgore vrste. Pa nećemo valjda graditi državu na takav način to jest na organizovanom kriminalu. Sve im oduzeti a njih iza rešetaka gdje im je i mjesto.

ODGOVORITE