Savjet ministara protiv nuklearne deponije

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je Savjet ministara do sada, a i ubuduće će koristiti sve što je u njegovoj nadležnosti da onemogući da na granici BiH bude izgrađena deponija radioaktivnog otpada.

Bosna i Hercegovina 30.06.2015 | 22:30
Savjet ministara protiv nuklearne deponije

"To bi bio jedini primjer u Evropi i svijetu da se deponija nuklearnog otpada formira na tako velikoj udaljenosti od mjesta na kojem je i nastao", rekao je Zvizdić obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH tijesno sarađuje sa resornim ministarstvom u Vladi Hrvatske kako bi ovaj problem bio adekvatno riješen.

On je tokom poslaničke rasprave rasprave o ovoj temi najavio da će Savjet ministar BiH formirati komisiju da prati ovu situaciju i da sarađuje sa hrvatskom stranom kako bi se spriječilo formiranje deponije na granici BiH i Hrvatske.

Predstavnici Regulatorne agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost obavijestili su ranije Parlamentarnu skupštinu da su predstavnici BiH i Hrvatske sredinom maja učestvovali na sastanku o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i bezbjednosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada, na kojem je u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču učestvovalo 65 zemalja.

Oni su poslanike zamolili za strpljenje, uz obećanje da će im čim to bude moguće dostaviti informaciju o sastanku o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i bezbjednosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada, odnosno o aktivnostima Hrvatske na području Trgovske gore.

"Inspektor BiH za radijacionu i nuklearnu bezbjednost izvršio je mjerenja radioaktivnosti u vazduhu na lokaciji na području opštine Novi Grad, koja se nalazi na najbližoj udaljenosti od Trgovske gore i utvrdio da nema povišene radioaktivnosti u vazduhu, odnosno da je radioaktivnost na ovom području u normalnim prirodnim okvirima prirodnog zračenja", napominje se u Informaciji.

I Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske izvršio je mjerenja i dostavio Agenciji rezultate koji ukazuju da nema povišene radioaktivnosti.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cezar

01.07.2015 07:34

Ispravno!

ODGOVORITE