Od sutra u Atini javni prevoz besplatan!

Javni prevoz u grčkoj prestonici od sutra je besplatan da bi građanima bile ublažene teškoće nastale zatvaranjem banaka, izjavio je danas grčki ministar saobraćaja, Hristos Spircis.

Svijet 29.06.2015 | 15:36
Od sutra u Atini javni prevoz besplatan!

Lokalno stanovništvo i turisti moći će besplatno da koriste autobuse, podzemnu železnicu i tramvaje u Atini čim odluka bude zvanično saopštena, odnosno najverovatnije od sutra, rekao je Spircis.

Odluka se ne odnosi na Solun i druge grčke gradove u kojima prevozom upravljaju privatni prevoznici.

U Grčkoj su od danas zatvorene banke i berza, uz dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 evra. Banke su zatvorene nakon što su Grci iz njih tokom vikenda podigli velike sume novca, posle odluke premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da za 5. jul raspiše referendum na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja zahteva međunarodnih kreditora.

Penzioneri nemaju platne kartice!

Uprkos kontrolama kapitala, penzioneri od jutros formiraju redove ispred banaka u nadi da će uspeti da podignu penzije čija je isplata bila predviđena za danas. Većina penzionera u Grčkoj nema platne kartice i penzije podižu direktno u poslovnicama banaka.

Zamenik ministra državne uprave, Terens Kvik, izjavio je da će za penzionere biti doneti posebni propisi koji će im omogućiti lakši pristup penzijama.

Vozači širom Grčke takođe formiraju redove ispred benzinskih stanica, a prodaja goriva porasla je 20 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

"Ima dovoljno benzina i neće biti nikakvih problema za turiste ni u urbanim sredinama ni na ostrvima", saopštilo je Ministarstvo privrede i turizma nakon spekulacija da će kriza pogoditi turistički sektor.

"Rafinerije rade normalno i dostava goriva je u potpunosti obezbeđena, imamo rezerve za nekoliko meseci", rekao je izvršni direktor najveće grčke naftne kompanije ELPE Jorgos Sterjulis.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hercegovina

29.06.2015 14:12

Bravo Grci. Kod nas Srba samo pljackasi.

ODGOVORITE