Počela kolonija "Bardača-Srbac 2015"

Na Bardači kod Srpca počeo je 32. Saziv Likovno-ekološke kolonije „Badrača-Srbac 2015“, koji je okupio 12 akademskih slikara iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. 

Republika Srpska 29.06.2015 | 15:06
Počela kolonija "Bardača-Srbac 2015"

Oni će u ovom prirodnom rezervatu do 5. jula stvarati djela na zadatu temu „Unapređenje energetske efikasnosti“.

Radi se o jednoj od najstarijih Kolonija na prostorima bivše Jugoslavije, kojoj je temelje udario poznati novosadski akademski slikar, Srpčanin po porijeklu, Rajko Petković još davne 1983. godine. Jedinstvena je po tome što ima, ne samo umjetnički, već ekološki, edukativni i humanitarni karakter, sa osnovnim zadatkom učesnika da svojim djelima utiču na zaštitu prirode i čovjekove životne sredine.

Kroz bardačku Koloniju u protekle tri decenije prošlo je oko stotinu poznatih slikara iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije i nekoliko drugih zemalja, pa ima i međunarodni karakter.

Oni su iza sebe ostavili oko hiljadu djela, od kojih 600 čine fundus Kolonije, kao kulturno blago opštine Srbac i Republike Srpske, a ostale su prodate u humanitarne svrhe, podijeljene sponzorima i donatorima, dok dobar dio krasi prostorije opštinskih i republičkih institucija.

Nažalost ni ove godine Likovno-ekološka kolonija „Bardača – Srbac“ nije naišla na podršku resornog ministarstva, ali je organizator, Javna ustanova Centar za kulturu i sport Srbac, zahvalna na pomoći Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Prirodno-matematičkom fakultetu banjalučkog Univerziteta, koji je za smještaj slikara ustupio svoj studentski „Trening centar“ na Badači.

U toku rada Kolonije biće organizovana i Škola slikanja za talentovane učenike srbačkih osnovnih i srednjih škola, a završne večeri, 5. jula, na svečanom otvaranju izložbe nosovastalih radova, biće proglašeni najuređenija dvorišta i balkoni u srbačkoj opštini.

S.K.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Radmila Maksimovic

02.11.2016 11:41

MOlim Vas za Kontakt telefone i imail adrese "LEK BARDACA" Pozz Radmila Maksimovic

ODGOVORITE