Vrijedni akcijaši iz Razboja Lijevče

Izgled groblja, kaže narodna, predstavlja ogledalo sela. To su na najbolji način pokazali mještani srbačkog sela Razboj Lijevče, koji su prošlog vikenda, zajedno sa komšijama iz Donjih i Gornjih Kladara organizovali još jednu u nizu akcija na uredjenju seoskog groblja.

Republika Srpska 29.06.2015 | 14:49
Vrijedni akcijaši iz Razboja Lijevče

Iskrčili su dio grobljanskog zemljišta, uklonili otpad i iskopali rupe za postavljanje betonskih stubova, kako bi se groblje i ogradilo.

Prošle godine su uklonili pet velikih stabala hrasta, koji su pravili štetu na nadgrobnim spomenicima, zatim su postavljene odvodne cijevi i nasipanje prostora za parkiranje vozila, pri čemu su pomoć pružile firme „Hidrokop“ i „Arting invest“, koje su, takođe, proširile priključak na magistralni put.

Tako je nastavljena tradicija zajedničkih akcija na izgradnji komunalnih objekata i infrastrukture u ovom Lijevčanskom selu koje je među prvima 1971. godine vlastitim sredstvima asfaltiralo lokalni put kroz selo, a prema riječima aktiviste Nikole Kragulja, 1954. godine u ovo selo je stigla i struja, dva dana prije nego što je elektrika obasjala Srbac.

-Pokazali smo da tradicija zajedničkih akcija u našem selu nije izumrla i da je u njemu dosta toga ostalo po čemu je bilo poznato, ne samo u regiji već i šire – kaže Boško Kasagić, predsjednik Odbora „Staparskog groblja“ u Razboju Lijevče, koje je kao i selo više puta mijenjalo naziv, a sadašnjem je blagoslov dao i sveštenik Mladen Prodanović. On je izrazio zadovoljstvo odzivom na akciju, ali i spremnošću mještana da nastave sa sličnim akcijama.

Dosadašnji radovi u vrijednosti od oko 30.000 KM, realizovani su kroz dobrovoljne priloge stanovnika ovog i susjednih sela Donji i Gornji Kladari sa oko 10.000 KM, donacijom načelnika opštine Drage Ćirića sa 2.000 KM, dok je najveći dio troškova pokrila firma „Hidrokop“ vlasništvo Radislava Babića.

Predsjednik Građevinskog odbora Boško Kasagić kaže da će se akcije na uređenju groblja nastaviti, a u toku je izrada situacionog plana groblja, koji će se naći i na Internetu, što govori da se ovom poslu prišlo krajnje ozbiljno i odgovorno. Temelji ovih akcija postavljeni šezdesetih godina od strane aktivista Čede Zrnića, Čede Kasagića, Vlajka Kuvalje i Novaka Bubonjića imaju i dalje čvrst oslonac građana Razboja Lijevče – ističu u Odboru „Staparskog groblja“.

Autor: Savo Keser

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

jako

30.06.2015 09:41

Fina akcija.

ODGOVORITE