Procurio tajni plan "Operacija Albanija"

U očekivanju da Evropska centralna banka (ECB) nastavi da Grčku snabdijeva svježim novcem procurio je i do sada dobro čuvan plan "Operacija Albanija".

Svijet 29.06.2015 | 07:09
Procurio tajni plan "Operacija Albanija"

Ova operacija ima za cilj da predupredi moguće širenje grčke krize, naročito na Rumuniju, Bugarsku, Kipar i Makedoniju.

To je pažljivo pripremljeni plan za slučaj da Grčka mora da napusti evrozonu, što za sad odbacuju francuski premijer Manuel Vals i još neki zvaničnici država i institucija evrozone.

A ključno je da se i Rumuniji, Bugarskoj, Kipru i Makedoniji, u slučaju izlaska Grčke iz evrozone, pomogne da se izbore s možda nepremostivim finansijskim problemima, imajući u vidu da su filijale grčkih banaka važan sastavni dio njihovih finansijskih sistema i tržišta.

Evropska unija bi, prema ovom rezervnom planu, bila sklona da se krene u nacionalizaciju filijala grčkih banaka u tim zemljama, bio bi zaveden nadzor i ograničenje prometa kapitala i bankarskih isplata.

To za sada niko ne želi, jer bi "širenje zaraze" moglo potom pogoditi i dalje ranjive zemlje kao što su Portugal, pa i Španija.

Ali ako bi ECB prekinula dostavu "svježeg novca" grčkoj centralnoj banci, moguće je da bi ta banka automatski obustavila mogućnost da se kod nje novcem snabdijevaju komercijalne banke.

Jerun Dejselblum, predsjednik Evrogrupe, koja okuplja ministre finansija država evrozone, čelnike Evropske centralne banke i Evropske komisije, saopštio je da je "Evropa spremna da pomogne Grcckoj da održi finansijski sistem", iako će u vezi sa dogovorom poverilaca grčkog duga i Atine u nedelju biti održan referendum u Grčkoj.

Evropska centralna banka tu sad ima ključnu ulogu, a ona je saopštila da će zadržati svoj fond za hitno finansiranje grčkih banaka na nivou ugovorenom u petak.

Predsjednik ECB Mario Dragi je izjavio da će "učiniti sve što treba", a posebno nastaviti otkup državnih dugova članica evrozone, da se spriječe napadi finansijskih špekulanata, što je bilo pogubno u prvim fazama krize u evrozoni, naročito 2010-godine, a što je prevaziđeno stvaranjem, pored ostalog, velikog fonda i mehanizma za sprečavanje špekulantskih udara.

Italijanski ministar finansija Karlo Padoan je izjavio da Grčka neche napustiti evro, a potpredsjednik Evropske komisije, zadužen za evro, Valdis Dombrovskih, jasno je stavio do znanja da "Grčka ostaje dio evrozone, dok je Evrogrupa odlučna da zajamči finansijsku stabilnost i ojača evrozonu".

Izvor: Pres

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sp

29.06.2015 06:55

Ljudi, ko vam pise ove analize? Kao prvo Rumunija i Bugarska nisu unutar eurozone i nisu u situaciji poput Grcke ili Spanije koje su bazirale svoju budzetsku politiku na slican nacin kao RS i BiH kroz zaduzivanja. Te dvije zemlje imaju najmanji stepen zaduzenja u Evropi pa s toga na neki nacin i nesto gori standard zivota i infrastrukturu (posebno Bugarska), dok je Rumunija na nivou Madjarske. Sto se tice Grcke jasno je da su tajkuni sa zapada tacnije bivsi sovjetski drzavljani odradili svoje po slicnom modelu kao u Crnoj Gori a sada se vidi i u RS. Grcka je na putu fasito-komunizma, tacnije Siriza i Zlatna zora cine vlast, zemlja ima u brojnosti 1 500 tenkova i armiju od 100.000 ljudi, a para se nema. Sta mogu napraviti histericni fasiti i komunisti ukoliko Rusi im ne budu davali novac? Postoji opasnost od sirenja znatno vece destabilizacije na Balkanu ali bas tamo gdje se najmanje isto ocekivalo.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

29.06.2015 07:14

A ti si vidim ekspert...za sp...

Name

Bojan

29.06.2015 12:15

Evropska unija je Kalergijev plan iz 1922. godine o Ujedinjenoj Evropi. Kalergijev plan predviđa da se odreknemo:1.Nacionalnog 2. Rasnog i 3.Kulturnog identiteta. Da se ukrštamo sa Azijatima i obojenima, stvarajući multinacionalno stado jednakih osobina, koje Vatikan lako može da kontoliše. Kalergijevim planom Ujedinjena Evropa treba da nestane. Evroska unija predstavlja genocid. Angela Merkel i Van Rompej su dobitnici Kalergijeve nagrade.

ODGOVORITE