Mape o širenju IDIL-a u 13 zemalja

Teroristička organizacija IDIL je nakon preuzimanja odgovornosti za napade u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu pozvala svoje pripadnike na nove napade tokom mjeseca ramazana, navodi Vašington Post.

Svijet 28.06.2015 | 18:45
Mape o širenju IDIL-a u 13 zemalja

U proteklim danima brojni svjetski mediji pišu o širenju uticaja IDIL-a koji privlači sve više militanata u svoje redove, i to iz različitih krajeva svijeta.

Independent navodi da su u tri različita dijela svijeta, militantni IDIL-a u tolikoj mjeri proširili svoj uticaj, da kontrolišu velike dijelove teritorije.

IDIL vlada dijelovima sjeverne Afrike, Bliskog istoka, kao i regijom Afganistana i Pakistana te uvijek nastoji regrutovati nove pripadnike iz Evrope, ponajviše iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

U Iraku i Siriji IDIL još uvijek kontroliše velike dijelove teritorije, dok u Libanu imaju saveznike, brigadu Ahrar al-Sunna koja je nedavno objavila da podržava militante.

IDIL je nedavno objavio da u Saudijskoj Arabiji ima svoje članove koji će uskoro djelovati, a njihovi militanti prisutni su širom Jemena.

Članovi ove terorističke organizacije u Kuvajtu preuzeli su odgovornost za nedavni napad u ovoj zemlji u kojem je poginulo 27 osoba.

Turska je za IDIL veoma važna, jer preko ove zemlje u Siriju i Irak dolaze brojni militanti.

Snažna uporišta teroristi IDIL-a imaju i u Libiji, Alžiru, Egiptu i Tunisu, dok se sve više okreću Pakistanu i Afganistanu gdje nastoje proširiti svoj uticaj.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milojko Banja Luka

28.06.2015 16:51

Ovi kako su krenuli stićiće uskoro i u Evropu pa će onda Evropa opet Srbe da ugura u saveznički rat da izgine 2/3 Srba. E Srbi moji danas bi nas trebalo biti oko 80-90 miliona, a procjena američkih institucija pokazuje i preko 100 miliona, ali pobiše vas tada. Turci, Bugari, Njemci, Mađari, Austrijanci, Slovenci, islamisti iz Federacije, Amerikanci, Englezi, Francuzi, Italijani, Poljaci, Švajcarci i mnogi drugi sve do Australije i Kanade.

ODGOVORITE
Name

Pozdrav BL!

28.06.2015 21:08

U ovaj rat ne idu Srbi. Tu ce ici sve ove smrdonje sto mame te nomade na socijalu i sve one stare **izde koje ne bi osjetile muskarca da nema ti nomada. Kao sto rece jedan Bosnjak ovdje: Ovi Arapi mogu da **bu i postansko sanduce zato sve dobiju.

ODGOVORITE