Za danas planiran napad na Britaniju?

Islamska država planirala je, navodno, da izvrši teroristički napad na paradi koja se održava danas u Londonu povodom Dana oružanih snaga, piše “Dejli miror“.

Svijet 27.06.2015 | 16:19
Za danas planiran napad na Britaniju?

Ovaj list je prenio navode britanskog lista “San“ koji je otkrio planove terorista.

List San piše da je policija spriječila napad na današnjoj paradi u Londonu pošto je jedan novinar, koji je radio inkognito, došao do detalja plana i odmah upozorio zvaničnike za borbu protiv terorizma.

Teroristi su, navodno, željeli da napadnu jednu vojne jedinice na paradi.

“Policija je zajedno sa obavještajnim službama radi na uočavanju različitih prijetnji. Uvijek je od pomoći kada novinari sa nama podijele informacije, kao što je ovoga puta “San“ uradio. Jučerašnji napadi su pokazali koliko je teroritzam globalan, ali britanski nivo bezbjednosti je ostao nepromijenjen. Naš prioritet je da ohrabrimo građane da učestvuju na javnim događajima“, navela je lokalna policija.

Takođe, policija je pozvala građane da se jave ukoliko primjete bilo kakve sumnjive radnje.

Kako prenosi hrvatski “Telegram“, londonska policija je potvrdila kako je uspjela da spriječi teroristički napad tako što je razotkrila plan napada u vrijeme vojnog marša.

Vodeći čovjek napada je, navodno, Hunaid Husein iz Birmigema koji se prije dvije godine odselio u Siriju, gdje se vodi kao jedan od vodećih ljudi Islamske države.

Ovaj teroristički akt je bio planiram da se dogodi samo dan nakon napada u Tunisu, Kuvajtu i Francuskoj. Kako se navodi, bilo je planirano da napad izvrši bombaš samoubica na skupu na kojem se prema procjenam okuplja oko hiljadu ljudi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je novinarima da će biti "pojačana bezbjednost" na svim manifestacijama na kojima se odaje počast britanskoj vojsci. Nije dao dodatne detalje. Policija je navela i da će biti pojačano obezbeđenje na godišnjoj gej paradi koja se održava danas u Londonu.

Britanija je zadržala na drugom najvišem nivou stepen prijetnje od terorizma, što znači da se smatra da je napad veoma vjerovatan.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

tuto bugarin

27.06.2015 15:08

Ove engleze osvajače i treba malo potumbati

ODGOVORITE
Name

Требиње

27.06.2015 15:28

Предложићемо и ми "Резолуцију о геноциду" над Хунаид Хусеином из Бирмингена на СБ УН и да то уђе у уџбенике у Енглеској како се то више никада не би поновило.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

27.06.2015 15:33

Jel se zna u koliko sati?

ODGOVORITE
Name

Vuk

27.06.2015 21:09

Nicija nije do zore sjala...

ODGOVORITE
Name

Mirza

28.06.2015 08:40

Volim sto smo im utjerali strah u kosti.

ODGOVORITE
Name

Veteran.

28.06.2015 14:53

Tako i treba da terorista udari po engleskoj vojsci i policiji, a ne po ženama, i djeci na plaži.