Pariz daje azil Asanžu i Snoudenu?

Francuski ministar pravosuđa Kristijan Tobira navodi da bi Francuska mogla da da azil Džulijanu Asanžu i Edvardu Snoudenu, koji su kroz "Vikiliks" razotkrili američke diplomatske tajne.

Svijet 27.06.2015 | 12:46
Pariz daje azil Asanžu i Snoudenu?

"Vikiliks" je nedavno objavio da su američki obavještajci iz agencije NSA godinama sistematski prisluškivali razgovore i špijunurali tri francuska predsjednika - Žaka Širaka, Nikole Sarkozija i Fransoa Olanda.

Ta informacija zaprepastila je francuske političare, koji, kako procjenjuju analitički portali, zaista nisu vjerovali da bi Vašington to mogao da učini.

Francuski ministar pravosuđa sada najavljuje da bi zvanični Pariz mogao da ponudi azil Snoudenu i Asanžu, koji su razotrili američke diplomatske tajne i koje SAD žele da uhapse po svaku cijenu.

"Ako Francuska odluči da da azil Snoudenu i Asanžu - neću biti iznenađena. To je moguće", rekla je Tobira u razgovoru za francuske medije.

Ona pojašnjava da je ta odluka na francuskom predsjedniku i premijeru.

Politički analitičari u Francuskoj vjeruju da bi takva odluka bila osveta Pariza za špijunski šamar sa druge strane Atlantika.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dario

27.06.2015 10:57

De Gol se odavno prevrce u grobu! Za njegova zivota Francuska se nesto pitala a sada su samo americki pioni!

ODGOVORITE
Name

kod

27.06.2015 10:59

Srbija je trebala prva ponuditi azil !

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

27.06.2015 11:59

Ko nije znao da Američke tajne službe sve nadgledaju taj je zbilja budala. Zato su digitalne tehnologije i razvijene i skoro besplatno date cijelom svijetu. Sve se snima. Evo i ovaj post je ostao na nekom od njihovih servera. I sve i jedan drugi. Otkad je Interneta. I glas Željke Cvijanović je na nekom od njihovih servera i samo nepismena budala kao ona može tvrditi da ono u vezi papaka nije pričala.

ODGOVORITE
Name

CAR

27.06.2015 12:03

KADA JE RJEC O OVA DVA GOSPODINA NE DA IM TREBA DATI AZIL VEC NACIONALNE PENZIJE I BICE SRETNA ZEMLJA KOJA SE NA TAJ POTEZ ODLUCI. KAMO SRECE DA SRBIJA BUDE TA..........

ODGOVORITE
Name

Cezar

27.06.2015 12:28

Srbija im ne može dati azil jer ih ne bi mogla zaštititi od hapšenja. Može ih zaštititi jedino Rusija. Možda može i Francuska ali teško. A sve to može biti i politika upravo Amerike, da se neke stvari objave tako da se javno zna da Amerika sve zna. Politika velikih sila je malo dublja od lavora.

ODGOVORITE
Name

bbc

27.06.2015 13:44

Ne vjerujem da ih bilo ko moze zastititi drzava kao oblik vlasti je zastarjela,stvar preuzimaju korporacije mada da su im doticni interesantni odavno bi ih se rijesili,a te drzave interesuje samo kako da prezive nista drugo

Name

rodjo

27.06.2015 16:50

Njih dvojica su toliko naivni da povjeruju Francuzima.Naivna i providna navlakusa.

ODGOVORITE