Majčica, majka i maćeha, a tuđe pare

Došao bi ruski samo da nije tog državnog nivoa, gde će ga zaustaviti, a Republika Srpska bi da to izbegne. Rekao preCednik po dolasku iz majčice, a radi se o mnogo puta najavljenom ruskom kreditu, za neupućene.

Bosna i Hercegovina 26.06.2015 | 07:38
Majčica, majka i maćeha, a tuđe pare

U našoj nam slobodarskoj istoriji, Srbija je majka, Rusija je majčica, a maćeha je BiH. Da se zna. Nije važno gde dete sisa, važno je kako koga zove.

PreCednik kaže da će nama majčica dati, samo da se razrade ti tehnički detalji izbegavanja maćehe. Opet da prevedem da se očito tehnički detalji sastoje u tome što to nije nikakav državni, već komercijalni kredit za kojeg ne trebaju ti maćehinski nivoi, ali uz njega ide i kolateral, pa sad nagađamo šta je i koja bi nam od ruskih banaka dala taj veliki i šta bismo mi sve njima morali dati.

Kad je počela ta priča o velikom i malom, a ruskom, upitah i tada javno kako će banke dati toliko iznos, a pominjalo se 700 miliona eura u tom velikom, kad su pod sankcijama (nešto olakšanim u decembru 2014, ali i dalje sankcijama) i kada se ne mogu zaduživati na međunarodnom tržištu? Da ne pominjem da su ruske banke u celini u januaru ove godine imale ukupan gubitak od 24 milijarde rubalja, u odnosu na dobit od 39 milijardi godinu dana ranije. Pokazatelj za januar ove godine premašio je gubitak koji su banke imale u januaru krizne 2009. Hoće li to banke u gubitku davati bilo mali ili veliki jednom gubitašu, pa makar bio i srpski?

Odgovora ni od preCednika, ni od preCednice, a kamoli ministra finansija. I ne znam zašto bi to maćehinski nivo bio protiv kredita, kada pare daje majčica, a otplaćuje dečica? Rata ino-kredita se skida pre nego što se rasporede pare entitetima, a svaki entitet plaća svoj deo kredita, bez obzira na to što je usvojen na državnom nivou. Jedino se entiteti i zadužuju, državni budžet ne može, jer i nije budžet u pravom smislu te reči, već Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, ne poznaje rebalans i ne može se zaduživati.

Dakle, na priču preCednika o dobroj majčici i zloj maćehi može samo da se primi totalni blećak. No stara seoska varalica ne bi bio to što jeste, da ne zvizne tako neku ublehu smatrajući da još uvek ima dovoljan broj naivica (a ima), te da opozicija neće smeti oštro na majčicu, kao što ne sme na majku. Od maćehe, inače, svi zajedno (dobro) žive i majku joj majčinu svakog ubogog dana. Još samo da saznamo ko je tata ili ko su tate: jedan za majku, drugi za majčicu, a treći za maćehu. Ovaj za maćehu sve će biti da bi se mogao zvati Dayton, ali onda nije jasno kako se tu zaklinju u tatu, a tako malo poštuju njegov izbor? Odnosno, maćehu.

A rekao je, ako dobro čuh, da će strane neke firme evo sad investirati u RS toliko da nam ne treba uopšte kredit, a grupa zapadnoevropskih banaka će pljunuti pare u Banku Srpske. Stvarno čovek daje izjave pretpostavljajući da će svi biti srpske ovce, koje pasu srpsku travu na zapadnim investicijama. Onaj ko investira ne ulaže u budžet, već u svoju imovinu, pa će plaćati obaveze.

Dakle, nemoguće je da mu to popuni budžetski krater. Na stranu što bih volela da vidim te ozbiljne zapadne banke u protočnom bojleru sa felerima i vladinim gelerima, poznatijem kao Banka Srpske. Jedva čekam da vidim sve detalje tih poslovnih transakcija i kako to kapital radi na lepe oči, posebno plave, a ne za interes. Koji nam i vlast ujedini, pa onda razjedini.

I onda opet dođemo na porodične političko-interesne veze u vladama entiteta, a bogami i kantona, sa osvrtom na državnu vlast. Tim redom i značajem.

Privredna i socijalna politika na entitetima, kantoni su tu da nas obrazuju, opštinama svako psuje majku, a jedino bez njih se ne može. Državna vlast je nešto maglovito i od života daleko, nešto gde su vladajuće porodične veze neraskidive, a partijske jako varljiva stvar. I po širini i po dubini varljivo leto 2015. 

Kadrovska politika se svela na upotrebnu vrednost kesice čaja: pleše u bilo kojoj vrućoj vodi. Dovoljno je da je vruća, nema veze koliko prljava i u kakvoj posudi, turi kesicu i otpustiće. Tako i sa kadrovima: ako je vruća vlast, samo ih spusti. Proplesaće, otpustiće podobnu boju i začiniće.

Kad smo kod državne vlasti, a i po dubini, sretnem nekidan predratnu sarajevsku komšinicu. Radi u državnim institucijama i nije neka velika čivija. Kaže uskoro će u penziju, dosta je bilo, a decu ostavlja za sobom u državnim institucijama, takođe. Zbrinula ih, kaže.

Onda je kukala na državu i kako više ništa nije isto, gde ovo sve vodi i ima li nam spasa. Samo sam gledala u nju teleći, sa facijalnim grčem umesto osmeha i razmišljala šta da kažem, jer ona to sa državnom službom i zbrinjavanjem baš kao da je privatna firma koju ostavlja deci, a ona se povlači. Na kraju rekoh da, za razliku od nje i njenih, mi smo doživotno nezbrinuti, hvala na pitanju, i neka puno pozdravi svoje.

Autor: Svetlana Cenić

Izvor: Magazin “Dani“

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Bravo

26.06.2015 05:46

Kao i obično gospođa Cenićka pravilno donosi zaključeke kako u ekonomskom tako i u političkom smislu, samo ko nju sluša nažalost, sve čestitke Gospođo Cenić,

ODGOVORITE
Name

Zaljubljeni

26.06.2015 06:15

Vodi je kuci.

Name

Neso

26.06.2015 07:16

Politicar za respekta, za razliku od mnogih na ovom prostoru. Ali ovdje pamet ne prolazi, nas idioti spuste na svoj nivo(nacionalizam) pa nas tu srede.

Name

marko samardzic

26.06.2015 06:20

Da imamo pameti da okupimo ovakve ljude I da se udruzujemo I gradimo buducnost,jer nam nema srece sa ovim politicarima!

ODGOVORITE
Name

E moj Marko

26.06.2015 07:00

Pa ne znam Marko koliko godina imaš kad se ne sjećaš da je taj isti ekspert Cenićka bila već jednom na okupu tj u Vladi tj na vlasti nije se baš pokalaza kao neki kapacitet!? Svi mi znamo prosipati pamet ,još kad smo zato plaćeni tek onda znamo ali u praksi kad treba zasukati rukave tad dobro škripi!!

Name

Milojko

26.06.2015 06:30

Sram da vas bude GOSPOĐO Cenić. Kako samo možete pričati tako o našem VOLJENOM vođi, preCedniku kakvog majka jednom rađa.

ODGOVORITE
Name

Steta

26.06.2015 07:08

Kamo srece da nije ......

Name

Skelar_Prijedor

26.06.2015 06:34

S postovanjem gospodzo Cenic!

ODGOVORITE
Name

srbijanac

26.06.2015 08:00

Gospodja Cenic svaka ti je rec zlata vredna,ali aj da shvate ti kriminalci,koji opljackase te jadne narode.

Name

Sarajevo

26.06.2015 07:20

Ma kakav PreCednik,to je Mile zvani Kreda.

ODGOVORITE
Name

Bebundo

26.06.2015 08:14

Nisam njen obozavalac,ali cisto da se zna....Jedini period da je drzavna blagajna bila u + i imala pozitivan bilans je bas period kada je Cenicka bila ministarka finansija u Vladi Pere Bukejlovica. Iako ponekad ima pijacarski rijecnik, ova zena zna posao.

ODGOVORITE
Name

borg

26.06.2015 10:42

Zato tada penzioneri nisu imali penzija, poljoprivreda podsticaja,učenici subvencionisan prevoz,borci borački dodatak...

Name

ZALJUBLJENOM

26.06.2015 08:30

ŠTA BI DAO DA JE MOŽEŠ ZAMJENITI SVOJU S NJOM?

ODGOVORITE
Name

Hej zaljubljeni

26.06.2015 08:54

Ti si pokupio mnoge karafeke od svog voljenog vođe, pa ti i logične konstatacije smetaju.

Name

vss

26.06.2015 08:32

Gdja Cenić jednostavno nje rasipna. Takva osoba je pogodna za ministra finansija. Njenosnovni moto je: Pruži se koliki ti je jorgan. A privredu treba da vode inženjeri jer samo oni znaju šta su konstruisali i šta im treba za proizvodnju. Ekonomisti su tu da vrše obračune i rade dosadne poslove. Medjutim u ovoj državi je od pamtivijeka naopako jer je ovaj narod rodjen naopako nasadjen i tu lijeka nema.

ODGOVORITE
Name

Radovan

26.06.2015 09:05

Vaša priča i pisanje njemu ide u prilog, daje mu vrijeme koje mu je neophodno. Niko, pa ni Vi gospođo Svjetlana nema "Testise" da mu se suprostavi na jedini djelotvorni način.TAČKA

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

26.06.2015 09:09

Svaka cast gospodjo Cenic, ...

ODGOVORITE
Name

ray

26.06.2015 10:20

Da,da: Sve su to obmane,laži i čarolije očiju plavih. I na toj činjenici narod se jaše evo već deset godina neprekidno. Od usta svojih i djece svoje se daje a pohlepnom nikad dosta. Uvjek je pravo vreme da se to prekine, inače konje ubijaju. Molim da mi se oprosti na iskrenosti a želje ne ostvare, jer to je tek samo slika stanja moga duha ovog trenutka i ništa više. Naš Mefisto ionako doleće.

ODGOVORITE
Name

pero

26.06.2015 16:10

Treba natjerati Dodika da procita ovaj komentar

ODGOVORITE
Name

Eh,

26.06.2015 22:08

"Pero", zar ti ne znaš da je Dodik nepismen?

ODGOVORITE