Barak Obama ima novu politiku o taocima

Predsjednik SAD Barak Obama objavio je sinoć da će država ubuduće biti bolje koordinisana u talačkim krizama i priznao da je njegova administracija u nekim slučajevima iznevjerila porodice.

Svijet 25.06.2015 | 13:01
Barak Obama ima novu politiku o taocima

"Privatno sam im priznao ono što želim da kažem i javno - istina je da je bilo trenutaka kada ih je naša vlast iznevjerila, bez obzira na dobre namjere", rekao je Obama poslije sastanka sa rodbinom talaca i obećao da će administracija ubuduće raditi bolje.

On je naglasio da SAD ni u budućnosti neće činiti ustupke niti plaćati otkupnine otmičarima, napomenuvši da bi to donijelo bogatstvo militantima i ohrabrilo dodatne otmice.

Obama je, ipak, predstavio kooperativniju politiku, u kojoj će vlasti sarađivati sa porodicama. On je rekao da će specijalni predsjednički izaslanik biti imenovan sa zadatkom da koordiniše napore bezbjednosnih službi i diplomata.

Državnim zvaničnicima sada će biti dozvoljeno da komuniciraju i pregovaraju sa otmičarima.

Novi pristup izrađen je više od šest mjeseci poslije žalbi porodica da njihove inicijative za oslobađanje rođaka nailaze na otpor američkih zvaničnika, koji prijete pravnim akcijama ukoliko porodice samostalno sakupe otkupninu.

Obama je rekao, a to je ranije saopštilo i Ministarstvo pravde, da se takve prijetnje više ne smiju ponoviti i da nijedan Amerikanac nije krivično gonjen zbog plaćanja otkupnine.

Novi pristup, u formi predsjedničke direktive, dozvoljava "komunikaciju naših vlasti sa otmičarima, porodicama talaca ili trećim stranama koje pomažu porodicama", rekao je Obama.

Komentari / 0

Ostavite komentar