Tužila banku pa dobila zanimljivu ponudu

O.S. iz Beograda se iznenadila kada joj je advokat banke koju je tužila zbog kredita u francima, na ročištu ponudio da dođe u banku, da će tamo dobiti bolji dogovor, prostim rečima "da se mane suda".

Srbija 24.06.2015 | 21:35
Tužila banku pa dobila zanimljivu ponudu

- Bio je uporan, jurio me po hodniku suda sa tim predlogom. No, iza toga, prozrela je žena, krije se strah banke da će na sudu ova Beograđanka dobiti poništaj ugovora.

- Tražila sam pismeni dopis, ponudu od njih, ali ne, završilo se na tom usmenom predlogu, kaže O.S.

Dejan Gavrlilović iz "Efektive" objašnjava za Srbijadanas.com da je namera banaka da "sitnišem" kupuju veću dobit:

- Postoji realna mogućnost da klijenti tužbama uspeju da ponište ugovore o kreditu. Poništavanjem celog ugovora kredit se prekida a stan ostaje klijentu, u najvećem broju slučajeva bez dodatnih dugovanja klijenta prema banci.

U drugom slučaju, kada je reč o "dogovoru sa bankom", banka klijentu nudi povraćaj svih nezakonito naplaćenih sredstava (povećavanje kamate, isplata kredita po niže a naplata po više kursu) uz odricanje klijenta od pokretanja budućih novih tužbi. Banka vraća klijentu nezakonito naplaćen novac i ovaj nastavlja dalju otplatu, kaže Gavrilović.

Jasno je da se to banci isplati, ali O.S. ima pravo da vodi svoju bitku:

- Ja samo tražim pristojnu varijantu, ne mogu da pristanem da nakon 6 godina plaćanja kredita, koji je iznosio 20.000 evra, imam dug od 30.000 kaže ona. Htela je sebi i kćerki da obezbedi krov nad glavom, uzela je stan od 50 kvadrata, a kako je krenulo, ostaviće detetu dug, koji će doći i do 50.000 ovim tempom.

 

- Radim kao trgovac 24 godine. Šta bi bilo da sam stala iza nekog lošeg proizvoda, prodavala ga kao dobar. Mene bi inspekcija kaznila. To i tražim, da neko stane iza lošeg proizvoda, kaže žena koja je te 2009. godine, ugovor o "bajnom kreditu" videla tek u momentu potpisivanja, a sad mu robuje.

Ne plaća rate. Odnese, uplati neku siću, iz bunta. Ljuta je.

A iz banke zovu, kažu da ima "neki dug", da dođe da uplati.

EFEKTIVA: Do trajnijeg rešenja, ostaju tužbe

Jedno od rešenje su svakako nove i masovne tužbe. Ipak, najbolje bi bilo da banke i NBS, ponude zadovoljavajuće, trajno rešenje za problem CHF kredita, i u tom slučaju tužbi ni protesta više ne bi bilo. Za sada u bankama za to nema sluha, kaže predsednik udruženja, Dejan Gavrilović.

Navodi da svakodnevno podnose nove tužbe koje dodatno opterećuju banke rezervacijama i sudskim troškovima, te će ih ovi sporovi na kraju koštati daleko više od dogovora koji je još uvek moguć.

(Srbija Danas)

Komentari / 0

Ostavite komentar