"Srbija se neće odreći imovine na Kosmetu"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da neće pristati na to da sve ono u šta je Srbija ulagala postane imovina Albanaca, što oni, kako tvrdi, pokušavaju da proguraju.

Srbija 24.06.2015 | 18:15
"Srbija se neće odreći imovine na Kosmetu"

"Nemam prava na to da pristanem, i ne mogu, i neću da pristanem. Ne postoji ta stvar na kugli zemaljskoj koja može na to da me natera", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije, dan posle kosovskog dijaloga u Briselu.

Prema njegovim riječima, kao što su uzimali od Trepče, od Skijališta u Štrpcu i u svemu drugom, tako bi sad htjeli, uz potpis srpske strane, da odu Gazivode i kompletna mreža dalekovoda.

On je upitao kakve veze imaju dalekovodi u Lešku sa bilo čim na Kosovu i Metohiji, navodeći da su oni vezani za Kraljevo i za preduzeće "Elektro-Šumadiju", da to nikakve veze nema sa Albancima, Turcima i njihovom imovinom, prenose beogradski mediji.

"I vrlo sam jasan o tome, to sam rekao i u Briselu. Nadam se napretku, završetku važnih stvari, to je uslov za evropske integracije Srbije, a onim drugim usijanim glavama koji bi uvek da pronađu razlog protiv Evrope, da kažem da samo imaju u vidu da je trgovinska razmena Srbije sa regionom i sa EU je 80 odsto", naglasio je Vučić.

Upitan da li će sljedeće sedmice biti nastavljeni pregovori u Briselu i da li je to scenario koji liči na onaj prilikom potpisivanja prvog briselskog sporazuma gdje su se premijeri rastali, a onda sedam dana kasnije i sastali i potpisali sporazum, Vučić je podsjetio da za razliku od drugih u tadašnjoj vladi jedino on nije želio da da saglasnost za tri tačke.

Mediji u Srbiji javljaju da se oko vještačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kod Zubinog Potoka, i trafostanice Valač lome koplja jer onaj ko ih kontroliše ima pod kontrolom energetske resurse za sjever Kosova, ali i vodne resurse za teritoriju cijelog Kosova i Metohije.

Gazivode prihoduju desetine miliona evra godišnje samo od vode, a i jedan dio Srba radi na poslovima na toj akumulaciji i može ostati bez prihoda.

Mediji sa Kosova ranije su pisali da je akumulacija Gazivode i sve što uz to ide prištinska strana već prodala jednoj turskoj kompaniji.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cccc

25.06.2015 12:26

Ma,sta kazete? Nekada je ta prica bila da se necete odreci Kosmeta, te ljudi, a sada imovine.

ODGOVORITE