Savjet Vanje Grbića: Čuvajte se menadžera!

Proslavljeni odbojkaš dao savjet mladim sportistima.

Ostali sportovi 24.06.2015 | 18:40
Savjet Vanje Grbića: Čuvajte se menadžera!

Vladimir Grbić, legendarni odbojkaš, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama, ovih dana je u Trebinju. Tamo se održava odbojkaški kamp.

"Ovakvi kampovi su prilika da deca steknu znanje, da upoznaju drugu decu, da shvate koja je njihova pozicija u sportu, da upoznaju one s kojima će sarađivati narednih 20-30 godina. Takođe, kampovi su prilika da treneri razmene mišljenja, da se gradi sistem sporta, da se radi na tome da do dece stigne sve što je najbolje. Prolazio sam kroz ovakve kampove i znam koliko je meni to bilo važno i kroz tu prizmu ih posmatram", rekao je Grbić, promoter kampa za "Nezavisne".

Vanjin brat Nikola Grbić je selektor Srbije, dok mlađi Grbić kao potpredsjednik OS Srbije radi na dobrobiti ovog sporta.

"Ono što je najbitnije jeste da misija kojom se vodim, i ono što sam shvatio kao igrač, jeste da odbojka nije počela i ne treba da zavši sa mnom. Ja sam učio od nekih ljudi, koji su se u vreme kada su igrali vodili principima duhovnih i moralnih vrednosti, koje su meni pomogle da stignem dokle sam stigao, i želim da tu istu pasiju prenesem deci da bi pronašla sebe i stigla do nivoa na koji bi trebalo da stignu. Upisao sam doktorske studije, da iskustvu dodam i teoretski dio, jer deca nisu objekti. To su živa bića koja imaju svoje potrebe, a mi nismo samo njihovi treneri već i vaspitači i toj misiji moramo da pristupimo odgovorno", kaže Grbić.

Dodaje da je kada je bio igrač imao zadatke da igra i trenira, a sada je u jednoj drugoj prizmi:

"Sada je mnogo teže i odgovornije. Nama je najvažnije da obezbedimo kontinuitet rada i napretka. Kako su mnogi prije nas činili, tako ćemo i mi, a nadam se i neko posle nas. Moramo da damo dopirnos, da uradimo to maksimalno posvećeno svesni da moramo da ostavimo pečat koji je i važan i nevažan, jer smo i mi deo nečega velikog, a deca moraju da imaju našu podršku."

Vladimir Grbić je čestitao fudbalerima Srbije osvajanje titule svjetskih prvaka do 20 godina, ali ih je i savjetovao:

"Sad se samo čuvajte da vas ne razgrabe menadžeri i da ne počnu oni da vas uče kako se igra fudbal". "I ja sam imao menadžera, menadžeri su nužno zlo, i ono što je najvažnije jeste da menadžer razmišlja šta je bolje, a ne šta je najprofitabilnije. Da biste postigli vrhunski uspeh, ne mogu vas motivisati novcem. Novac je posledica dobro urađenog posla. Morate se maksimalno posvetiti i voleti to što radite, jedino tako možete uspeti. Ali, danas je fudbal postao biznis, a sve je manje sport", istakao je Grbić

Komentari / 0

Ostavite komentar