Bošnjaci i Hrvati ne žele raspravu o zakonu o prebivalištu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog delegata Sredoja Novića /SNSD/ da se u dnevni red današnje 6. sjednice uvrsti tačka o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH.

Bosna i Hercegovina 23.06.2015 | 13:45
Bošnjaci i Hrvati ne žele raspravu o zakonu o prebivalištu

Nović je naveo da se zbog neprimjenjivanja ovog zakona oko 1.000 lica nalazi u BiH na lažnim adresama ili uopšte nemaju prebivalište, zbog čega BiH gubi milione KM jer ne može da naplati izrečene kazne presuđenim licima, niti može da privede pravdi određena lica koja su počinila krivična djela.

"Ovo je važno pitanje za sve nas u BiH", poručio je Nović.

Delegat Halid Genjac /SDA/ nije bio za ovu inicijativu, ističući da pomenuti zakon nudi neka neprihvatljiva diskriminatorska rješenja i da ga treba vratiti u redovnu parlamentarnu proceduru gdje se može amandmanski djelovati.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić pozvao je Genjca i Novića, koji su predsjednici bošnjačkog i srpskog kluba Doma naroda, da dijalogom pokušaju da usaglase stavove o ovom osjetljivom pitanju, pa da tek onda krenu sa inicijativama za uvrštavanje ove tačke dnevnog reda i obezbijede pozitivnu atmosferu za rad u ovom domu.

Za Novićevu inicijativu glasali su svi delegati iz reda srpskog naroda, dok su svi ostali bili protiv.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Лија

23.06.2015 13:32

Нормално, ако би се усвојиле измјене наведеног закона,60% запослених у Институцијама БиХ не би могло узимати додатак за превоз на основу фиктивних пријава пребивалишта, као што сада раде.

ODGOVORITE
Name

Boki

23.06.2015 15:19

Otvorena podrska kriminalcima i teroristima.Kome je to drugom u interesu da se ne zna gdje stanuje.I gdje to jos u svijetu moguce da neko moze biti neprijavljen

ODGOVORITE