Srbac: U glavi ovna "pronađen med"?!

Titula pobjednika 68. tradicionalnog takmičenja za lažova godine opštine Srbac, koje je održano u Sitnešima, pripala je ovoga puta Vidu Babiću iz istog sela sa pričom kako se u glavi njegovog ovna smjestio roj pčela koje su proizvele med!

Republika Srpska 22.06.2015 | 15:37
Srbac: U glavi ovna "pronađen med"?!

Njegov djed je, naime, imao nekoliko ovci i starog ovna, koji se u poslednje vrijeme neobično ponašao – stalno je tresao glavom.

„Pozvali smo veterinara, priča Vlado, koji je preporučio da ovnu odsječemo rog. Kad smo to uradili iz roga je suknuo roj pčela, a ovan je potom uginuo. Nakon što smo mu odsjekli glavu u njoj smo pronašli oko pet kilograma meda“ – ispričao je Vid i time ubjedljivo osvojio titulu „najlažova“ za 2015. godinu i nagradu – gajbu piva.

Babić je inače sekretar srbačkog Udruženja lažova, koje postoji već 68 godina.
Tradicionalno, na godišnjoj skupštini, njih tridesetak redovno se okuplja da bi uz hranu i piće ispričali jedni drugima zanimljive lovačke i druge priče za koje argumentovano tvrde da su istinite.

Tako misli i Gorko Kotaraš iz Kukulja, koji je imao namjeru da na takmičenje dođe fijakerom, ali nije mogao pronaći kajase za konje.

„Kasnije sam primjetio da ih je pojeo moj patak, jer je od njih mislio da su gliste, pa sam došao automobilom“, ispričao je Kotarać i tako zauzeo drugo mjesto.

Za tročlani žiri u sastavu Vlado Turčinović, Živojin Suvajac i Pero Đurđević, zanimljiva je bila i priča Riste Rakića, koji je otkrio misteriju o tome kako se iz sedam jaja izleglo trinaestero pilića.

„Primjetio sam da krmača koja leži u štali stalno grokće, a kad sam je bolje pogledao vidim da „rađa“ piliće koje privija uz sebe i doji“, otkriva tajnu šeret Risto Rakić.

Legenda Udruženja lažova i doživotni predsjednik 85. godišnji Vlado Rakić, zvani Papak, s ponosom ističe je je ovo udruženje do 1974. godine nosilo naziv „Andrpovci“, a kada su shvatili da to ime asocira na lopove – kradljivce, registrovali su se kao Udruženje lažova. I tako je nastavljena tradicija.
„Raduje me što nam se priključuju i mlađi članovi, koje, ipak savjetujemo, da budu pošteni i „istinu“ svakome skrešu u lice, jer kod nas nema „laži ni prevara“, svakako, na godišnjem druženju – kaže starina Papak.

Ovaj nadimak nosi od malena, pa da ne bude zabune, nema nikakve veze sa novokomponovanim „papcima“ u skupštinskim klupama.

(Savo Keser)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Neznam

22.06.2015 13:48

Može li neko da mi objasni kako se zvao prije taj srbac mislim prije 92

ODGOVORITE
Name

Jack

22.06.2015 19:22

1933 je Srbac, prvi naziv je Svinjar.

Name

Zec

22.06.2015 14:04

Srbac.

ODGOVORITE
Name

Zijad

22.06.2015 16:53

Da je Dobrica Cosic ziv i da je on ucestvovao na takmicenju za najveceg lazova on bi sigurno pobijedio jer je on ucitelj svima vama.Mi Srbi lazemo da bi..... lazovi sami nastavite.

ODGOVORITE
Name

Требиње

22.06.2015 20:43

Слаба вам је конкуренција да је ту био Миле или Шпирке.... онда би видјели како се лаже

ODGOVORITE
Name

Miki

22.06.2015 20:51

A zato Baja misli da ima meda na k..cu

ODGOVORITE
Name

djeneral

23.06.2015 07:13

A da je bilo Zeljke? Da vidim ko bi pobedio?

ODGOVORITE