Radio čeka jubilej uz blokiran račun

Jedanaest dana prije obilježavanja 40. rodjendana, Poreska uprava Republike Srpske blokirala je žiro račun Radio Srpca zbog duga od 19.300 KM, pa su zaposleni u ovoj ustanovi, koji nisu primili platu pet mjeseci, odlučili da prolongiraju proslavu jubileja za neko bolje vrijeme!

Republika Srpska 22.06.2015 | 13:43
Radio čeka jubilej uz blokiran račun

Lokalna radio-stanica u Srpcu nastala je nakon katastrofalnih poplava, koje su srbačku opštinu zahvatile l974. odine, kao izraz solidarnosti gradjana i lokalnih radio-stanica tadašnje Bosne i Hercegovine. Nakon samo 90 dana akcije Radio-Sarajeva putem emisije „radio-most“, obezbjedjena su sredstva za izgradnju objekta i nabavku opreme.

Signal Radio-Srpca oglasio se već 21. juna 1975. godine čime je ova lokalna stanica postala članica radio-difuzne mreže Bosne i Hercegovine i doprinjela razvoju informisanja u srbačkoj opštini ali i široj regiji.

-Podnijeli smo zahtjev za reprogram duga koji nam je, nažalost, odbijen, tako da smo odustali od proslave ovog značajnog jubileja na koji smo ponosni. Sačekaćemo bolje vrijeme – kaže direktor Radija Dejan Ugren.

On dodaje da je ovo treća blokada računa u poslednjih šest mjeseci, što se nije dogodilo u prethodnih četiri decenije postojanja ove informativne kuće.

Gostujući u specijalnoj emisiji povodom godišnjice radija, načelnik opštine Srbac Drago Ćirić je naglasio da ova ustanova, nažalost, zbog teške ekonomske situacija dijeli sudbinu i svih drugih javnih preduzeća i ustanova u opštini Srbac. On je zaposlenima čestitao godišnjicu rada i odao priznanje na strpljenju i istrajnosti u obavljanju svoje funkcije u interesu slušalaca i lokalne zajednice u ovim teškim vremenima.

-Lokalna uprava se trudila da olakša rad ove infoprmativne kuće, jer nikada nije jni radila u idealnim uslovima, Plate xsu uvijek bile male, medju nnajnižim u opštini. Nedavno smo izvršili rekonstrukciju zgrade, istalacija za zagrijavanje i objekat je u novom ruhu – rekao je načelnik Ćirić.

I opštinska kasa je u problemima, dodaje on, trenutno je blokiran žiro račun, ali ćemo učiniti sve da se ova ustanova finansijski konsoliduje, što zahtijeva vrijeme – priznaje srbački načelnik. Najvažnije je da se ne dovede u pitanje opstanak radija, koji nje medju rijetkima u Republici Srpskoj, koji je na osnovu kadrovskih i programskih uslova dobio dugoročnu dozvolu za rad od Regulativne agencije za komunikacije do 31. 12. 2021. godine.

S.K.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ја

22.06.2015 13:55

Не могу се начудити како ради та пореска управа.Има их који не плаћају милионске дугове,не смије им нико ништа а овде се испрсе кобајаги за пар хиљада марака.Типично за мафијашке државе,ал ми нисмо држава ми смо ЕНТИТЕТ.

ODGOVORITE