Sa Balkana u ISIL-u 2.000 dobrovoljaca

U protekloj godini broj terorističkih napada širom svijeta povećao se za 35 odsto, a broj incidenata povezanih sa terorizmom povećao se za 81 odsto, tako da je u protekloj godini u napadima živote izgubilo 33.000 ljudi. Ovo je žalosna statistika koju donosi godišnji izvještaj američkog Stejt dipartmenta.

Bosna i Hercegovina 21.06.2015 | 17:02
Sa Balkana u ISIL-u 2.000 dobrovoljaca

U istom periodu rat u Siriji poprima poprište je najvećih priliva stranih boraca u posljednjih 20 godina. Dakle do prve polovine 2015. godine više od 190.000 stranaca doputovalo je u Siriju, a većina njih da bi ratovali na strani tzv. Islamske države. Procjenjuje se da na strani ove grupe ratuje i više od 2000 boraca sa Balkana. Do sada neviđeni talas regrutacije za terorističke grupe zahtjeva jednu kontraterorističku strategiju koja sadrži prevenciju radikalizacije na lokalnom nivou, te deradikalizacijske programe u matičnim zemljama stranih boraca, zaključeno je u izvještaju.

"Mnogo strani borci priključili su se tzv. Islamskoj državi koja je putem zastrašivanja i iskorištavanjem političkog nezadovoljstva, te slabog sigurnosnog okruženja u Siriji i Iraku osigurala dovoljnu podršku za izvođenje složenih vojnih operacija, s ciljem stvaranja samoproglašenog islamskog kalifata", kaže Tina Kaidanov, koordinator Stejt dipartmenta za terorizam.

Što se tiče Al Kaide, ona je u velikoj mjeri fragmentirana u protekloj godini, tako da nije uspjela vladati u zemljama poput Jemena, Sirije, Libije, Nigerije i Iraka. U izvještaju, se takođe navodi da je Iran povećao svoj uticaj u Iraku obučavajući i finansirajući šiitske paravojne formacije za borbu protiv Sunita, produbljujući na taj način sektaško rivalstvo tog prostora. Najjača šiitska milicija koju Iran finansira i dalje je libanski Hezbolah. U protekloj godini u zapadnim zemljama zabilježen je povećan broj napada i tzv. vukova samotnjaka. Ti napadi, stoji u izvještaju, uglavnom su inspirisani motivima većih terorističkih grupa.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

odavno

21.06.2015 14:58

Niste ni jedan clanak o ISIL-u pisali.

ODGOVORITE
Name

soko

21.06.2015 18:50

pa to su americki proizvod oni ih stite posebno u bosni na kosovu itd

ODGOVORITE
Name

zuzu

21.06.2015 19:30

Kad znate gde se ova govna nalaze i njihove baze zasto ih jednostavno ne bombardujete i pobijete cim ih mozete slikati i znati sve gde su kud se krecu gdesu baze jednostavno je da ih istrijebite jednom za svagda

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

23.06.2015 07:00

AMERIČKA VOJSKA SE KRIJE IZA OVIH UNIFORMI I ZASTAVE!?

ODGOVORITE