Anđelina posjetila sirijske izbjeglice

Holivudska zvijezda i ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) Anđelina Džoli posetila je juče sirijske izbjeglice u Turskoj i tom prilikom apelovala na međunarodnu zajednicu da preduzme akciju za rješavanje izbjegličke krize.

Svijet 21.06.2015 | 13:29
Anđelina posjetila sirijske izbjeglice

Glumica je u društvu Antonija Gutereša, visokog komesara UN-a za izbjeglice, obišla kamp u jugoistočnoj turskoj provinciji Mardin, gdje je utočište našlo na hiljade Sirijaca koji su pobjegli od sukoba u svojoj zemlji.

Džolijeva i Gutereš su, takođe, razgovarali i sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom u okviru programa povodom Svjetskog dana izbjeglica.

"Došli smo ovdje iz jednog jednostavnog razloga: ovaj region je epicentar svjetske krize. Blizu 60 miliona ljudi je raseljeno zbog raznih sukoba u svijetu", izjavila je Džolijeva na konferenciji za štampu održanoj u distriktu Midijat.

"Nije riječ samo o izbjegličkoj krizi, već o krizi svjetske bezbjednosti i upravljanja koja se manifestuje kroz dosad najgoru izbjegličku krizu i masovna raseljavanja", istakla je američka glumica.

Ona je pozvala na zaštitu izbjeglica, napominjući da oni nisu "problem, već dio rješenja svjetske krize".

Džolijeva je posebno zahvalila Turskoj koja je postala zemlja sa najviše izbjeglica u svijetu. Zvanično se u ovoj zemlji trenutno nalazi više od 1,7 miliona sirijskih izbjeglica.

Tokom posjete kampu, glumica se srela i razgovarala sa izbjeglicama. Ranije tokom dana, viđena je u šetnji Mardinom sa kćerkom Šajlo.

Prema posljednjem izvještaju UNHCR-a, broj raseljenih lica i izbjeglica u svijetu je prošle godine dostigao rekordni broj od 60 miliona ljudi.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

uočeno

21.06.2015 11:39

Odvratna je ova njihova navika da koriste i ovakve stvari da stalno budu u medijima.

ODGOVORITE