Islamska država je apsolutno zlo

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u petak da je spreman da zatraži od svog sirijskog kolege Bašara al-Asada da se angažuje u procesu političkih promena u ratom zahvaćenoj zemlji, i naveo da će nastaviti da podržava svog saveznika.

Svijet 20.06.2015 | 12:43
Islamska država je apsolutno zlo

"Spremni smo da nastavimo rad sa Asadom po pitanju njegovog angažovanja u razgovorima sa "zdravom" opozicijom, a u pravcu političkih reformi, što je sasvim izvodljivo", rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Rusija je, napominje AFP, u aprilu bila domaćin razgovora predstavnika sirijske vlade i umerene sirijske opozicije, ali odsustvo ključnih prognanih opozicionih grupa znači da nema napretka u rešenju sirijskog konflikta.

Putin je rekao da će Moskva nastaviti da podržava vladu u Damasku, ističući strahovanje da će Sirija proći kao Libija i Irak ukoliko Asad ode sa vlasti.

"Mislim da je ta naša odluka dobra i teško je da se od nas očekuje drugačiji stav", rekao je Putin.

On je istovremeno pozvao Zapad da učini "dodatne napore u borbi protiv apsolutnog zla" a to je fundamentalizam Islamske države.

U ratu u Siriji poginulo je vise od 230.000 ljudi, prema monitoring grupama, a oko polovine stanovništva pobeglo je iz svojih domova.

Sukob je počeo 2011. godine kao miroljubiv pokret za političke promene a prerastao je u sveopšti rat na višestrukim frontovima nakon što se vlada brutalno obračunala sa disidentima, navodi AFP.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

miki

20.06.2015 11:02

A Zapad ce pomoci da se ID jos ojacaju!

ODGOVORITE
Name

pajo

20.06.2015 11:03

A Rusija andjeo kog niko ne voli.

ODGOVORITE
Name

Boki

20.06.2015 14:20

Ne vole je oni koji bi da ruse i pljackaju svud po svijetu a onda glume mirotvorce.

Name

Popay

20.06.2015 12:50

Pajo ti si sirijac da nijeer mozda andjeo

ODGOVORITE
Name

Tacno

20.06.2015 23:57

U slucaju Skandinavije ta drzava vec radi punom parom. Zato im svima treba NATO i licence to kill. za CIA, FBI. Okrutno ali istina. Kad se pokrene ta masa gangstera samo NATO to moze zaustaviti.

ODGOVORITE