Miličić: Zvezda i ja? Prošla je naša šansa...

"Jeste, žao mi je, zaista što nisam obukao dres voljenog kluba. Ali sada, pred kraj moje karijere, nisam mogao tome da se posvetim. To je bila nemoguća misija", rekao je 30-godišnji centar.

Košarka 21.06.2015 | 10:15
Miličić: Zvezda i ja? Prošla je naša šansa...

Skroman, kakav i jeste po prirodi, naš specijalni gost zahvalio se kompaniji MOZZART na tome što je odlučila da teren u Feketiću dobije ime baš po njemu.
„Zaista je velika čast dobiti teren koje nosi tvoje ime i prezime. Naravno, postoji i veliki broj sportista koji takođe zaslužuju da dobiju teren sa svojim imenom. Raditi ovakve stvari mogu proizvesti samo pozitivan efekat na okolinu“, rekao je Miličić za MOZZART Sport.

Momak koji je poznat po humanitarnom radu zbog čega je, između ostalog, odlučio da se odrekne svog šampionskog NBA prstena osvojenog sa Detroitom 2004. godine kako bi pomogao srpskoj deci, naglasio je da su ovakve akcije pravi primer za društvo:
„Ja uvek pozivam ljude da pomognu onima kojima je pomoć potreba. E sad, ko želi da čuje moj poziv, on čuje. Ko ne želi...“, zastao je na trenutak Miličić, a potom nastavio:
„Najvažnije je da decu sklonimo sa ulice. Ovakvim akcijama klinci će i sami poželeti i imati veću motivaciju da se bave sportom i da se sklone s ulice. To je jedna jako pozitivna stvar“.

Prekaljeni NBA as objasnio je razloge zašto je preko potrebno da manja mesta u Srbiji budu uključena u ovakve akcije.
„Manja mesta, odnosno sela moraju da budu deo svih ovakvih i sličnih dešavanja. Problem je taj što su veliki gradovi uvek više zastupljeni od ostalih mesta. Kompanija MOZZART napravila je pametan potez što je odlučila da 'zađe' u seoske opštine i obnove ovaj teren. U većini slučajeva tereni po selima su u jako lošem stanju, a deca vole da se bave sportom“.

I ne samo košarkom, već i generalno sportom. Tako misli Darko Miličić, koji je rekao i da su Srbiji potrebni šampioni iz manjih mesta.
„Nije bitno da li je u pitanju košarka, tenis, fudbal, rukomet... Sport je bitan! Na detetu je da izabere kojim će se sportom baviti, a na svima nama je odgovornost da dotrajale terene pokušamo da vratimo u funkcionalno stanje. U stanje gde deca bezbedno mogu da koriste sve što požele. Često se desi da prolazim kroz sela i ono što mogu da vidim jesu očajna stanja mnogih terena, što decu samo odvlači od toga da se bave sportom. Siguran sam da će ovom akcijom deca dobiti želju da što više vremena provode ovde i rade na tome da budu šampioni“.

ZVEZDA? PRE ŠEST-SEDAM GODINA DA, SADA NEMOGUĆA MISIJA!

Košarkaši Crvene zvezde do kraja svojih karijera pamtiće 18. jun kao dan kada je osvojena prva titula posle 17 dugih godina, ali i kao dan kada je konačno prekinuta vladavina najljućeg rivala iz Humske. Poznato je da je Darko Miličić veliki zvezdaš, pa smo ga ovom prilikom pitali da li je ispratio finalnu seriju protiv Partizana?
„Nisam gledao, pošto nisam bio tu. Ali, pratio sam kompletna dešavanja preko jednog dobrog prijatelja. Zvezda je napravila sjajan rezultat. Eto, posle toliko godina stigla je i ta titula. Iskreno, mislim da su svi željno priželjkivali i desilo se najzad. Očekivali smo svi da će tako i biti, ali smo ipak sačekali da se sve završi, kako bismo proslavili“.

Na sam pomen ekipe koja je ove sezone iznela najveći teret i napravila najbolju sezonu u klupskoj istoriji 30-godišnji as je kao iz topa poručio:
„Tim je super, stvarno! Mislim da je ekipa sjajna i da se ovde tačno znalo 'ko kosi, a ko vodu nosi'. To je i najbitnije kod pravih, šampionskih ekipa“.

Ono što je teška srca priznao, Darko je rekao sada – da mu je žao što nije obukao dres Crvene zvezde.
„Jeste, žao mi je, zaista. Ali sada, pred kraj moje karijere, nisam mogao tome da se posvetim. To je bila nemoguća misija. Ipak sam, što se košarke tiče, psihički istrošen i nisam bio spreman na velika odricanja. A da tako igram za klub koji volim... Mislim da to ne bih mogao sebi da oprostim“.

Iako su srca mnogih navijača novog šampiona Srbije porasla na trenutak u nadi da bi san eventualno mogao da se ostvari, Miličić je brzo odbacio takvu mogućnost.
„Ne, nažalost neće biti toga. Ja sam, u neku ruku, završio sa košarkom. Sa ovakvim razmišljanjem i ovakvom fizičkom spremom, ne mogu da igram za moju Zvezdu. Da je to bilo možda pre šest-sedam godina, da sam tada raskrstio sa NBA ligom tada bi i bilo. Ovako, sada se mnogo loših stvari nakupilo, mnogo loših iskustava... Zamislite samo još jedno loše iskustvo, pa još u Zvezdi... Mislim da bi to bilo kobno“.

NADAM SE DA ĆU ZAIGRATI ZA METALAC

Ali, posle gotovo dve i po godine košarkaške penzije, poput groma iz vedra neba pojavila se informacija da se Miličić vraća igri pod obručima i da će od naredne sezone nositi dres valjevskog Metalca. Čovek koji se u međuvremenu oprobao i u kik-boksu kaže da će ponovo ući u patike i košarkašku opremu zbog velikog prijatelja – Boška Đukanovića.
„Da, tu odluku sam doneo u priči sa Boškom, koji je zaista jedan sjajan lik u svakom smislu, spasava živote ljudima i pritom je jedan od najboljih kardiohirurga u Evrope. Dobar je čovek, prepošten, a i nalazimo se u mnogo čemu, pošto je on četnik, a i ja sam četnik okoreli... Sedeli smo zajedno i razgovarali o Metalcu. On me je pitao da li bih zaigrao za Metalac, ja sam pristao i potpisao ugovor“.

Međutim, priča je dobila na „dubini“ u poslednje vreme...
„Ja se iskreno nadam da ću zaigrati za Metalac. Nije još ništa 100 odsto sigurno. Potpisivanje ugovora sa Metalcem je trenutna faza. Videćemo šta će se tu još dešavati“, kratko je prokomentarisao Miličić.

Nedugo pošto je Novosađanin postao novi član Metalca, prvi čovek valjevskog kluba najavio je i dolazak Partizanovog asa, Saše Pavlovića. Međutim, iskusni Baranin se zahvalio Đukanoviću na pozivu i istakao da u Srbiji za njega postoji samo jedan klub. No, to sigurno neće sprečiti Metalac da nastavi sa dovođenju poznatih košarkaških imena u grad kraj Kolubare.
„Videćemo još šta će se tu desiti. Boško Đukanović je jedan vredan čovek, marljiv, koji se trudi da od Metalca napravi vrhunsku ekipu. I ne samo na nacionalnom, nego i na internacionalnom nivou. Iz te njegove priče vidim da on sve od sebe daje, bez koristi bilo kakve. Sve daje iz svog džepa, a meni je prosto neverovatno da neko ima toliku volju i želju da toliko razvija jedan klub“, poručio je Miličić, a potom dodao:
„Ali, razumem ga. Valjevo je njegov rodni grad, mnoge ga lepe stvari vežu za Metalac, a pritom jako voli košarku. Ima tu svašta...“, ostao je nedorečen bivši košarkaš Detroita, Njujorka, Minesote, Memfisa, Orlanda...

ĐUKANOVIĆ SE NE BOJI DA KAŽE DA ĆE DOBITI REAL I BARSELONU USRED ŠPANIJE!

Time se postavlja jasno pitanje – može li Metalac zaista da dostigne evroligaške visine, o kojim je Đukanović nedavno pričao?
„Boško je legenda! On je čovek sa ogromnim samopouzdanjem i on se ne boji da kaže Realu i Barseloni da će ih pobediti usred Madrida i usred Barselone. Mislim da za njega Metalac nema granice. Pitanje je samo, što i on kaže, dana kada će napraviti takvu jednu ekipu“.

Miličić je zatim otkrio jednu zanimljivu anegdotu.
„Boško mi često u šali kaže: 'S tobom ili bez tebe, ja ću napraviti evroligaški tim od Metalca'. Eto, sad znate koliko ima samopouzdanja“.

REPREZENTACIJA? ZNA SE KO ŠTA RADI, ZATO SU REZULTAT I PRISUTNI, A TEK ĆE DOĆI!

Razgovor sa novinarom MOZZART Sporta nije mogao da prođe bez pomena košarkaške reprezentacije, koju uskoro očekuju veliki izazovi na Evrobasketu (5.-20. septembar). Miličić je aktuelnu situaciju u Crvenoj zvezdi u neku ruku uporedio sa stanjem u reprezentaciji, gde je takođe naglasio da se zna ko ima kakva zaduženja i da je zato rezultat na Mundobasketu prošle godine i došao.
„Sve je u dobroj organizaciji. Selektor je tačno odredio zaduženja za svakog igrača, što je najbitnije u ovakvom poslu. U moje vreme, kada sam ja bio prisutan u reprezentaciji, a kada smo pravili loše rezultate, još se tragalo za modelom – šta dalje? – To se desilo ne zbog greške trenera, već zbog svih nas, jer nismo bili sigurni ko šta treba da uradi. Radili smo neke stvari za koje nismo, što bi se reklo – bogom dani“, rekao je Miličić.

Odgovor na pitanje kakav plasman očekuje na Prvenstvu Evrope nametnu se sam...
„Gledajući sada nekoliko utakmice ove reprezentacije moram da kažem da se tačno vidi i zna ko šta mora da uradi kako bi rezultat došao. Mislim da su zato rezultati prisutni i da će tek doći“.

Komentari / 0

Ostavite komentar