Večernje Novosti: Bosno moja, gladna li si!

Građani Srpske i Federacije BiH ubedljivo su najsiromašniji u Evropi, pokazuju najnoviji podaci evropske agencije za statistiku Evrostata, koji se baziraju na stvarnoj individualnoj potrošnji u domaćinstvima.

Bosna i Hercegovina 18.06.2015 | 18:10
Večernje Novosti: Bosno moja, gladna li si!

Po ovim podacima, domaćinstva u BiH potroše tek oko 28 odsto od proseka domaćinstava u zemljama članicama Evropske unije, pa je zbog toga ona zauzela poslednje, 37. mesto na lestvici. Iznad BiH poređale su se Albanija, Makedonija, Srbija, kao i Crna Gora, koja je 33, a u kojoj domaćinstva troše oko 49 odsto u odnosu na prosek članica Unije.

Čak i domaćinstva u najsiromašnijoj članici EU po ovom pitanju, Bugarskoj, troše za 12 odsto više od građana BiH, dok se, primera radi, u Luksemburgu troši 100 odsto više nego u BiH.

Slaba kupovna moć građana RS i FBiH, tvrde ekonomski analitičari, posledica je ogromne nezaposlenosti u zemlji - trenutno je bez posla pola miliona ljudi! Prosečna plata u RS i FBiH kreće se oko 850 maraka, dok sindikalana potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu košta duplo više - 1.600 KM.

Minimalac u RS i FBiH iznosi 370 maraka, a prima ga trećina zaposlenih u zemlji. Procenjuje se da oko 600.000 ljudi u BiH živi ispod granice siromaštva, odnosno imaju manja primanja od 240 maraka. Mnogi u zemlji dnevno imaju da potroše svega tri marke.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da svi parametri nedvosmisleno pokazuju da je BiH najsiromašnija u regionu.

- Iz godine u godinu naši građani sve teže žive. Najteže je radnicima koji su već godinama bez posla, jer su brojna preduzeća propala. Ugroženi su i penzioneri, čija su primanja takođe najmanja u regionu - rekao je Pavlović.

On tvrdi da je za sve težu ekonomsku situaciju odgovorna nesposobna i bahata vlast na svim nivoima u zemlji.

- Dok narod gladuje, oni kupuju luksuzne automobile i rasipnički se ponašaju kao da su državnici Katara, naftnog giganta, a ne siromašne BiH - rekao je Pavlović.

Dodao je da vlast nema rešenja za ovu krizu i da im je najlakše zatvoriti oči pred rastućim siromaštvom.

Banjalučki konobar Rade Dakić, otac troje dece, kaže za "Novosti", da porodicu prehranjuje sa platom od 700 maraka.

- Supruga mi je nezaposlena, tako da živimo samo od mojih primanja. Najteže mi je kad deci ne mogu da kupim sve što požele. Na sreću, rešili smo stambeno pitanje, ali od jedne ovako male plate zaista je teško živeti. Da nam nije pomoći roditelja sa sela, teško bismo i decu odškolovali - kaže Dakić.

U ekstremnom siromaštvu živi oko 60 odsto penzionera, a sa jednim obrokom dnevno iz narodne kuhinje preživljava 20.000 građana BiH.

Banjalučka penzionerka Rada Babić mesečno živi od penzije od svega 192 marke.

- Za lekove svakog meseca moram da izdvojim 30 maraka i dok platim režije ostane mi 100 KM mesečno za hranu. Da mi nije dece, ne znam šta bih - žali se Rada.

Nemaju hranu za kćerku

Dobrotvori iz Doboja apeluju na građane da pomognu porodici Jasmina Ibrakovića iz ovog grada koji ima oduzetost leve ruke, pa je zbog toga nezaposlen.

Sa suprugom i petogodišnjom kćerkom živi u obnovljenom podrumu. U porodici niko ne radi, a preživljavaju od pomoći dobrih ljudi, odnosno kad im se neko smiluje pa im da hranu, odeću ili obuću.

- Kad odem u socijalno, kažu mi da ovakvima poput mene ne mogu pomoći, osim jednokratne pomoći od 100 maraka. Tih 100 maraka dobijao sam pre prošlogodišnjih poplava, a od tada ni to više ne dobijam. Očajan sam. Nemamo dovoljno hrane, svaki dan gledamo šta ćemo pojesti. Najteže mi je da ćerku gledam gladnu - kroz suze priča Jasmin.

(Novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

abc

18.06.2015 16:17

Citaj Milokrade sta pise zadnji a ne medju boljima...

ODGOVORITE
Name

Robin hud

18.06.2015 16:20

Trazili ste gledajte

ODGOVORITE
Name

smoluca

18.06.2015 16:33

Zato smo prvi u svijetu po broju milionera koji su to postali u kratkom roku...Tu ima materijala i za Ginisa.

ODGOVORITE
Name

MiraISA

18.06.2015 18:22

Šta ima veze što smo najsiromašniji...zato smo najzadojeniji nacionalizmom,fašizmom,mržnjom,ljubomorom...itd...itd. Mi se hranimo time "da komšiji crkne krava"...tada smo sretni, siti i zadovoljni.

ODGOVORITE
Name

pero

18.06.2015 19:21

Nije nista cudno vazno je da su nasi politicari najbogatiji!

ODGOVORITE
Name

Dodikov rad ,Sirotinja

19.06.2015 05:04

Mile,reaguj!!!Odmah posalji policiju da pretrese ove analiticare.

ODGOVORITE