Opet oskrnavljen hram Hrista Spasa u Prištini

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska oštro je osudila najnoviji čin skrnavljenja nezavršenog hrama Hrista Spasa u centru Prištine koju je počinila grupa mladih koja se penjala po zidovima nezavršene svetinje i poručila da je duboko zabrinuta zbog nastavljanja zloupotrebe ovog crkvenog objekta, objavljeno je danas na sajtu SPC.

Srbija 17.06.2015 | 20:06
Opet oskrnavljen hram Hrista Spasa u Prištini

"Eparhija raško-prizrenska insistira da se zaštite verska i ljudska prava njenih vernika i obezbede svi njeni verski objekti", navedeno je u saopštenju.

Iz ove eparhije podsjećaju da je hram Hrista Spasa podignut da bi služio za molitvu i svaka vrsta zloupotrebe tog objekta od nedobronamjernih lica predstavlja pokušaj skrnavljenja i nanosi sramotu društvu i institucijama na Kosovu, jer uprkos više zahtjeva objekat nije policijski obezbijeđen.

"Nažalost, ovaj mučenički hram, koji još nosi brojne rane od više pokušaja miniranja i skrnavljenja, prošle godine zloupotrebljen je za jedan bogohulni muzički spot. Nakon toga je hram na zahtev Eparhije raško-prizrenske zatvoren metalnim vratima. I pored toga, vrata su polomljena pa su se u ovom hramu naselili beskućnici", podsjeća se u saopštenju.

Dodaje se da su metalna vrata nedavno opet osposobljena i hram osveštan, a da su gradske vlasti nedavno saopštile da će crkva biti tretirana kao "poseban slučaj.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar