Video - NBA: Obračun Kari - Džejms za pamćenje!

Golden Stejt nalazi se na korak od NBA titule, a ako se to dogodi, Lebron Džejms biće najimpresivniji igrač jedne finalne serije u istoriji koji nije osvojio prsten.

Košarka 16.06.2015 | 13:40
Video - NBA: Obračun Kari - Džejms za pamćenje!

Ako Klivlend Kavalirsi ove sezone ne osvoji titulu, Lebron Džejms verovatno će ući u istoriju kao košarkaš koji je odigrao najimpresivniju finalnu seriju i ostao bez prstena.

I, to kažemo bez ikakve namere da osporimo ono što radi Stefon Kari na drugoj strani, a radi fantastične stvari!

Ova dva ekstraordinarna košarkaša sudarila su se peti put ove sezone u velikom NBA finalu i, kako je sve izgledalo u "Orakl Areni" u Ouklendu, donekle govori i ovaj podatak – Golden Stejt Voriorsi ubacili su 67 poena bez Karija, Klivlend Kavalirsi samo 51 bez Džejmsa.

Epilog? Golden Stejt – Klivlend 104:91 za vođstvo od 3:2 i dolazak na pobedu od prve šampionske titule od 1975. godine.

Lebron "King" Džejms pogodio je ili asistirao za 77 odsto poena svog tima (!?), postao tek drugi košarkaš posle Džerija Vesta koji je u NBA finalu zabeležio tripl-dabl sa 40 ubačenih poena, ali nije vredelo. Na kraju radovalo se 19.596 navijača popularno nazvanih "Dab Nacija", koja je stala iza neverovatnih para ruku MVP lige, Karija.

On je ubacio sedam trojki za 37 poena, od čega je 26 postigao u trenucima kada ga je čuvao "ozloglašeni" Metju Delavedova, Klivlendov "specijalista" za čiju je odbranu Kariju bilo potrebno dva meča da nađe ključ.

Kada je "Delijev" presing na Kariju popustio, Džejmsov učinak više nije mogao da donese pobedu, pa su tako Kavsi pali sa 2:1 na 2:3 uprkos tome što su u ekipi imali čoveka od 40 poena, 14 skokova, 11 asistencija i 15 od 34 ubačena šuta za 44 minuta u igri.

"Da li imam samopouzdanja? Naravno da imam, ja sam najbolji košarkaš na svetu", rekao je Džejms, poslednji košarkaš koji je poveo svoj tim do titule prvaka posle rezultata 2:3, a uradio je to pre dve sezone sa Majami Hitom i na kraju bio MVP finala.

U serijama koje se igraju po formatu 2-2-1-1-1 (sledeća je u Klivlendu), pobednik 5. utakmice pri rezultatu 2:2 osvojio je titulu u 12 od 14 slučajeva.

"Veoma lep trenutak za nas, ali dobiće na značaju samo ako osvojimo nešto. I tada ću verovatno imati bolji odgovor od ovoga. Velike izjave dolaze samo od igrača koji drže trofej u rukama", rekao je Kari posle meča, u kom je imao i sedam skokokova i četiri asistencije, a koji je završio tako što je potpuno dehidrirao.

Kari je jedva stigao do svlačionice posle meča, gde je uneo potrebnu količinu tečnosti, tako da će biti u redu za 6. meč u Ohaju, koji je zakazan za noć između utorka i srede. Ako Džejms uspe, bez povređenih Kevina Lava i Kajrija Irvinga, da isforsira 7. meč, on će biti odigran u noći između subote i nedelje u Kaliforniji.

"On jako često ima loptu u rukama, striktno se drži programa. Ne uzbuđuje se niti gubi samopouzdanje ako promaši, nastavi da ide ka cilju. Nama tokom tih 48 minuta ostaje samo da pokušamo da ga usporimo i učinimo da mu bude jako teško", rekao je Kari o Džejmsu.

Ako je njihov učinak bio očekivan, "iks faktor" bio je Drajmond Grin sa 16 poena i devet skokova, dok je Andre Igodala ubacio 14 poena, uz osam skokova i sedam asistencija. Iznenađenje je bio Leandro Barbosa sa 13 poena.

Na drugoj strani, Tristan Tompson ubacio je 19 uz deset skokova, dok je Džej-Ar Smit svih 14 pogodio u prvom poluvremenu i onda nestao.

"Tu ne možete mnogo, iskren da budem. On pogađa neke neverovatne šuteve", rekao je trener Kavsa, Blat, o Kariju.

Džejmsov šut uz sirenu na pola četvrte četvrtine vratio je Kavse na 80:79, ali je Kari odgovorio trojkom, a onda se nadovezao i Klej Tompson sa još jednom. Kada je i Igodala ubacio trojku i na drugoj strani pokupio skok, Klivlendu više nije bilo spasa.

Na 2:44 do kraja, nakon što je Kari položio u koš, a onda ismejao Delavedovu driblingom i trojkom van balansa, prednost Voriorsa iznosila je 96:86.

"To je bio neverovatan potez i uživao sam gledajući iz svojih skupih mesta iz prvog reda", našalio se Grin.

Ali, šale neće biti u 6. i možda 7. utakmici, jer ova serija nije rešena!

Komentari / 0

Ostavite komentar