Građani više neće plaćati rasipništvo

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, na današnjoj pres konferenciji, rekao je da će Grad Trebinje podnijeti inicijativu Savezu opština i gradova Republike Srpske – da lokalne zajednice odbiju da učestvuju u vraćanju kredita koje je, kako kaže, „uzimala Vlada i trošila po svom nahođenju, nekonsultujući lokalne zajednice“.

Republika Srpska 15.06.2015 | 16:37
Građani više neće plaćati rasipništvo

Vučurević je pojasnio da se od sredstva prikupljenjih po osnovu PDV-a najprije izmiruju kreditna zaduženja, da bi tek ostatak bio raspoređen prema lokalnim zajednicama, što je ocijenio nepoštenim, pogotovu što je zbog visoke stope zaduženosti – tog novca sve manje u budžetima opština i gradova.

„Vlada je, nekonsultujući lokalne zajednice i njihove skupštine, uzimala kredite, a novac očito nije trošila za dobro građana lokalnih zajednica. Sa 7 milijardi evra trebalo bi da bude otvoreno barem 150.000 radnih mjesta. Njih nema, nema ni novca, a ostali su dugovi koje treba da vraćaju građani Srpske – od Trebinja do Novog Grada“, rekao je Vučurević dodajući da su sličnu odluku, kojom odbijaju da učestvuju u vraćanju spoljnjeg duga, donijele i opštine u Federaciji.

On je rekao da je isti princip – da se rasipanje novca na kraju fakturiše građanima, na djelu i kada je u pitanju poskupljenje struje.

„U poskupljenju struje ne vidimo ništa osim pokrivanja troškova predizborne kampanje. Hiljadu i sedamsto novih radnika u energetskom sektoru i ogromni gubici sada se fakturišu ponovo, nikom drugom, nego građanima Republike Srpske“, kategoričan je Vučurević.

Vučurević je uputio pitanje SIPI i nadležnim organima u RS – da li prate tokove nestalog novca iz Bobar banke u likvidaciji.

„Postoje indicije da se novac pokreden u Bobar banci, kroz kupovinu obveznica koje emituje Vlada RS, vraća u finansije tokove u RS“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

Vučurević je aktuelnu vlast u Republici Srpskoj optužio da „potpuni ekonomski i finansijski kolaps Republike Srpske“ želi da prikrije, kako je rekao, „rumunizacijom“ Republike Srpske – odnosno, „stvaranjem podjela i razdora nalik na situaciju u Rumuniju ’90 godina prošlog vijeka“, a sa ciljem da bi izbjegla sud javnosti i krivičnu odgovornost.

„Gospodi iz SNSD-a, od predsjednika Republike do predsjednika Vlade, poručujem – razmislite da odete mirno sa vlasti, uz fer suđenje – koje bi pokazalo ko je odgovoran za aktuelnu situaciju“, poručio je Vučurević.

(BN TV)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

best

15.06.2015 14:53

Svi smo mi to znali prema njihovom rasipništvu od prvog dana, da će narod dovesti u ovu bezizlaznu situaciju i životnu propast.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

15.06.2015 14:54

Idemo lopove da skinemo i da ih sve strpamo u zatvor! 10god narod vraca Dodikove privatne kredite! Bravo Vucko i sto pokreces stalno pitanje Bobar banke. Zocini se ne smiju zaboraviti i ostati nekaznjeni!

ODGOVORITE
Name

TREBINJKA

15.06.2015 18:07

I TI VUCUREVICU SAMO PRICAS.LAKO VAM JE SVIMA PRICATI KADA STE NA BUDZETU I GRBACI OVOG NARODA .

Name

zub za zub

15.06.2015 15:29

Vuco je jedini koji se Dodiku suprostavio, njegovim oruzjem, udri u kost.

ODGOVORITE
Name

Jokan

15.06.2015 15:37

Ovakvu vlast ne bi ni neprijatelju pozelio. Raspace se ko radikali za koji mijesec.

ODGOVORITE
Name

Hase

15.06.2015 15:46

To je anarhija, vlast se mora poštovati.

ODGOVORITE
Name

Maša

15.06.2015 16:07

Lopoviiii!!!

ODGOVORITE
Name

TREBINJKA

15.06.2015 17:49

JEDINI SPAS ZA HERCEGOVINU JE DA OSAMOSTALI.DA BUDE REPUBLIKA HERCEGOVINA.DOSTA VISE OVOGA ZULUMA.I OVOGA FOLIRANJA,SVE SAME LAZI I PREVARE .DOK POSTENI NE MOGU NIKAKAV POSA DOBITI, OD LUJKA I STARLETA .

ODGOVORITE
Name

slovenac u srpskoj.

15.06.2015 18:17

Samo pošteni izbori mogu iznjedrit nove ljude koji znaju,hoće i umiju da nas izvuku iz ovog stanja. To je jedini legitiman put. Ovde se ide za našu sadašnjost i budućnosti nije ovo utakmica pa da se navijački opredeljujemo.

ODGOVORITE
Name

UciteljButen

15.06.2015 20:00

Pokrenite pitanje eko-deponije u Zvorniku, preko koje se izvlaci 5 miliona kredita uzetih od Svjetske banke.

ODGOVORITE
Name

roki

16.06.2015 09:52

Padate polako ali sigurno.

ODGOVORITE