Sjeverna Koreja optužuje Vašington za širenje antraksa

Sjeverna Koreja optužila je danas SAD da je na meti Vašingtona, uz moguću upotrebu antraksa, i zatražila od Savjeta bezbjednosti UN da pokrene istragu o "planovima za biološko ratovanje" nakon što je u bazu američke vojske u Južnoj Koreji poslat bojni otrov.

Svijet 12.06.2015 | 21:22
Sjeverna Koreja optužuje Vašington za širenje antraksa

Pentagon je nedavno saopštio da su uzorci bojnog otrova, koji se može upotrijebiti kao biološko oružje, poslati u Australiju, Kanadu, Britaniju, Južnu Koreju, u laboratorije 19 saveznih država i Vašington.

"SAD ne samo da posjeduju smrtonosno oružje za masovno uništenje, nego pokušavaju da to iskoriste u stvarnom ratu protiv Sjeverne Koreje", naveo je sjevernokorejski ambasador u UN Ja Song Nam u pismu upućenom Savjetu bezbjednosti i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, a koje je danas predočeno javnosti.
Američka misija u UN nije bila dostupna za bilo kakav komentar o optužbama.

U pismu, koje je datirano na 4. jun, Nam ističe da Sjeverna Koreja zahtjeva od Savjeta bezbjednosti da "preuzme pitanje isporuka antraksa i temeljeno ispita američke planove za biološko ratovanje".

On je uz pismo dostavio i saopštenje sjevernokorejske Komisije za nacionalnu odbranu, u kojem seod međunarodne zajednice traži da "isporuku antraksa smatra najopasnijim izazovom po mir i gnusnim zločinom s ciljem izvršenja genocida".

Komentari / 0

Ostavite komentar