Otkrivena tajna: Zašto Vladimir Putin kasni?

Kašnjenje ruskog predsednika je već ušlo u legendu. Papu Franju je opet ostavio da ga čeka, Džon Keri se satima igrao palcima, a Putinova bivša žena je zbog njegovog kašnjenja plakala na metro stanicama.

Svijet 11.06.2015 | 22:09
Otkrivena tajna: Zašto Vladimir Putin kasni?

Strpljenje može biti vrlina, ali malo ljudi bi ostavilo papu da čeka. Vladimir Putin je izuzetak, i ruski predsednik je u sredu na sastanak u Vatikanu kasnio sat vremena.

Putinovo kašnjenje je legendarno. Izveštači iz Kremlja redovno čekaju po nekoliko sati, jer susreti retko počinju na vreme. Njegovo kašnjenje varira od lidera da lidera, i samo sat čekanja je znak poštovanja. Putin je kasnio 50 minuta na svoj prvi sastanak sa papom Franjom 2013. godine. Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič ga je, međutim, jednom čekao četiri sata, a evropski lideri redovno čekaju sat vremena ili više.

Putin je kasnio i na početku svog mandata. Na sastanak sa engleskom kraljicom 2003. godine kasnio je 14 minuta, a godinu dana ranije, roditelji dece poginulih u avionskoj nesreći, su ga na groblju čekali dva sata.

Putin je 2012. tri sata kasnio na sastanak sa Džonom Kerijom u Moskvi, ostavljajući američkog državnog sekretara da šeta na Crvenom trgu i igra se s palčevima, pre nego što je dobio zeleno svetlo iz Kremlja. Nije zabeleženo da je neki lider jednostavno odustao pre nego što se video sa ruskim predsednikom.

S obzirom da Putin uspeva da stigne na vreme na televizijske konferencije za štampu, ili na neke pažljivo planirane događaje, opšta je pretpostavka da je njegova sporost pri susretu sa ruskim i međunarodnim političarima pažljivo smišljena radi psihološkog efekta.

Ali, Putin je kasnio i pre nego što je postao političar. Njegova bivša supruga Ljudmila je jednom ispričala kako su je njegova kašnjenja na početku njihove veze dovoodila do suza. "Nikada nisam kasnila, ali Vladimir Vladimirovič uvek. Sat i po vremena je bilo normalno. Sećam se da sam stajala u metrou. Prvih 15 minuta kašnjenja su OK, pola sata i nekako Ali kada prođe sat vremena, a njega još uvek nema, tad počnem da plačem. "

Kremlj je ipak učinio neobičan korak i objasnio kašnjenje od srede, kao eventualni znak da se Putin čak osetio neprijatno što je ostavio papu da čeka.

"Tačno je da se sastanak papom dogodilo nakon planiranog vremena", rekao je ruskim novinariima Putinov portparol Dmitrij Peskov. "Razgovori u Milanu su se produžili više nego što se očekivalo, a naša povorka se prilično sporo kretala ulicama Milana i Rima. Naravno, sve vreme smo stalno bili u kontaktu sa Vatikanom i objasnili naše kašnjenje. "

Peskov rekao je da su papa Franja i Putin imali "duboku" raspravu u trajanju oko sat vremena, sa osvrtom na Ukrajinu, međunarodne odnose, kao i na "univerzalne ljudske vrednosti koje ujedinjuju katolički i pravoslavni svet". Vatikan je saopštio da je rasprava bila uglavnom fokusirana na Ukrajinu i da je papa pozvao na mir u zemlji. Putin je takođe papi dao medaljon "Anđela mira".

Putinov portparol je oštro kritikovao Keneta Haketa, američkog ambasadora pri Svetoj Stolici, koji je pre sastanka ijavio da se nada da će papa Putinu reći nešto više " o zabrinutosti za teritorijalni integritet Ukrajine.

"Vrlo je neobično da smatrate da imate pravo da držite predavanje papi", rekao je Peskov. "Ozbiljno, to je nečuveni pokušaj da se poništi suverenitet druge države”.

Izvor: The Guardian

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Garantujem

11.06.2015 22:55

On bi mene cekao. Tu je pitanje motivacija ne pokoravanje. Cine mu se svi dosadni. Gospodja se udala jer je on smatrao da je vrijeme da se ozeni. Velika inteligencija i velika moc od ranih zivotnih dana. Moj moc dolazi iz moje licnosti ne iz funkcija.

ODGOVORITE
Name

Dodano

12.06.2015 07:38

To dokazuje neodgovornost osobe, to vrlina vec je mana.Licnost koja se smatra po nekima idealnom ipak treba da se prema normama ponasa.

ODGOVORITE