V. Britanija: Podržan zakon o referendumu

Poslanici britanskog parlamenta velikom većinom podržali su plan o održavanju referenduma o ostanku zemlje u Evropskoj uniji.

Svijet 10.06.2015 | 07:53
V. Britanija: Podržan zakon o referendumu

Za zakon o referendumu glasalo je 544 poslanika, dok je 53 bilo protiv. Zakon su podržali konzervativci i laburisti, dok je protiv njega bila Škotska nacionalna stranka (SNP).

Poslanici su ranije, glasanjem odbacili amandman SNP protiv zakona o referendumu.

Glasanjem, koje je usledilo posle prve debate o ostanku Britanije u EU, zakon o tom pitanju popeo se na još jednu stepenicu u parlamentu, ka konačnom usvajanju, preneo je BiBiSi (BBC).

Šef britanske diplomatije Filip Hamond, rekao je ovim povodom da je cela jedna generacija bila uskraćena da se izjasni o mestu Britanije u EU i da sad poslednju reč treba da kaže javnost.

"Imali smo referendume o Škotskoj, referendume o Velsu, referendume o izbornom sistemu i o regionalnoj skupštini za severoistok. Ali, cela jedna generacija britanskih glasača nije imala šansu da kaže šta misli o našoj vezi s Evropskom unijom. Danas smo im dali to pravo", rekao je Hamond.

Premijer Dejvid Kameron, izabran prošlog meseca za drugi mandat, obećao je da će ponovo pregovarati o odnosima Britanije sa EU i da će onda do kraja 2017. godine raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz EU.

On je zbog toga nedavno obišao evropske prestonice u pokušaju da prikupi podršku za reforme koje obuhvataju izbor da se Britanci ne priključe stvaranju još tesnije unije i da imigranti u Britaniji ne mogu dobiti beneficije kao u ostalim zemljama EU.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar