Moramo izvući policiju iz političkog uticaja

Ministar bezbijednosti BiH Dragan Mektić upozorio je da postoji mnogo političkog uticaja na rad policijskih agencija i struktura u BiH.

Bosna i Hercegovina 09.06.2015 | 22:58
Moramo izvući policiju iz političkog uticaja

''Mi moramo izvući policiju iz političkih uticaja kako bi se ona isključivo mogla rukovoditi saznanjima, prikupljanjem informacija i podataka o kriminalnim radnjama, a ne da čeka politički znak da radi svoj posao'', poručio je Mektić.

Imajući u vidu činjenicu da BiH još nije dobila ''bh. Sanadere'', postavlja se pitanje da li su naši političari pošteni ili policija i tužilaštva ne rade svoj posao. Mektić ističe da to ne treba generalizovati, jer je poštenje individualna stvar.

''Na osnovu određenih indicija, ubjeđen sam da su u BiH postojali, ali i danas su na političkoj sceni, pojedinci koji su umiješani u krupne korupcionaške afere. Postoji mnogo političkog uticaja na rad prvenstveno policijskih agencija i struktura. Tužilaštva su se i ranije trebala baviti istraživanjem ovih afera, ali je pitanje i kapaciteta tužilaštava. Mi naprosto moramo stvoriti ambijent u kojem će tužilaštva i policija na osnovu raspoloživih saznanja raditi na rasvjetljavanju ovakvih afera'', smatra Mektić.

Kao ministar bezbjedbosti BiH, insistiraće na ispitivanju koruptivnih afera koja su prouzrokovale ekonomsko podrivanje BiH, te istraživanju pljačkaških privatizacija, pranja novca, kako bi se ustanovila krivična odgovornost osoba koje su umiješane u takve afere.

Ipak, ističe da se u dosadašnjem radu susreo sa pokušajima političkih pojedinaca da ga diskredituju i to, kako kaže, na vulgaran, bezobrazan i nedostojanstven način.

''Pokušali su da putem medija plasiraju nemoralne priče o meni. U pozadini svega toga prepoznao sam političare koji me pokušavaju diskreditovati na način da se ja distanciram od mojih planova i najava o energičnoj i efikasnoj borbi protiv korupcije i koruptivnih afera, ma koga se ticale te afere'', dodaje on.

Komentarisao je i činjenicu da akcija ''Pandora'' nije dobila svoj epilog. Ova akcija je, navodi, primjer nedovoljno isplaniranog djelovanja policijskih agencija i tužilaštva.

''Pompezno je najavljivana kao afera stoljeća, a nakon mjesec dana svi akteri su pušteni iz privora. To nije dovoljno dobro odrađeno. Ne bi se smjelo dogoditi da tužilaštvo i policija olako ulaze u određene istrage, a da prethodno na dovoljan način nije zadokumentovano samo djelo'', naveo je Mektić.

Izjave bivšeg direktora UIO BiH Kemala Čauševića u vezi s ovom akcijom, naglašava, nisu smjele izaći u javnost, jer su štetile samom postupku, izvođenju i pribavljanju dokaza, ali i uticaju na svjedoke.

Gostujući u Pravdi TV1, Mektić je, između ostalog, odgovorio na pitanje da li aktuelni direktor SIPA-e Goran Zubac treba da ostane na pomenutoj funkciji.

''Kada je u pitanju zakonitost čitavog postupka u vezi s imenovanjem i razrješenjem direktora policijskih agencija, između ostalih i direktora SIPA-e, prema mom mišljenju, ispunili su se svi uslovi da se krene u proceduru razrješenja i smjene Gorana Zubca , jer postoji osuđujuća presuda. Ona istina još nije pravosnažna, ali je Zakon o krivičnom postupku rekao da za krivična djela, za koja je propisana kazna zatvora do pet godina, pravne posljedice presude nastupaju izricanjem osuđujuće presude, a ne sa danom pravosnažnosti presude'', pojasnio je Mektić.

Ipak, upozorio je kako je očigledno da je Nezavisni policijski odbor posatao političko tijelo, koje iz raznih političkih interesa i uticaja, nije htjelo da uđe u proceduru razrješenja i smjene Zubca.

''To je zakočilo čitav proces i postupak Savjeta ministara BiH sada stvara određene pretpostavke kako bi se izbjegle blokade političkog karaktera'', dodao je on.

Mektić je, između ostalog, govorio i o terorizmu u BiH, ističući da naša zemlja ima ozbiljan problem sa ovom pojavom, o čemu svjedoči i nedavni internet snimak, na kojem borci ISIL-a iz zapadnog Balkana šalju brutalne poruke, pozivajući ljude na izvršavanje terorističkih napada.

''U BiH na neki način imamo i prisutnu ideologiju koja regrutuje ili produkuje nasilni radikalizam, kao i terorističke akte koji proizilaze iz te ideologije. Tom problemu moramo pogledati u oči, odnosno priznati da BiH ima problem sa terorizmom, te na osnovu zajedničkog djelovanja šire zajednice upustiti se u rješavanje tog problema. Osim utvrđivanja krivične odgovornosti određenog broja pojedinaca koji su počinili terorističke akte u BiH ili koji učestvuju na stranim ratištima, jako je bitno da se upustimo u borbu protiv ideologije koja proizvodi nasilni radikalizam'', poručio je Mektić.

Osvrnuo se i na nedavnu posjetu pape Franje BiH, kazavši da je ponosan na činjenicu da je protekla bez ijednog incidenta.

''Uspjeli smo dokazati da, kada postoji dobra volja, moguće je da isplaniramo i koordiniramo ovako veliku manifestaciju'', kazao je ministar Mektić, te izrazio zahvalnost građanima Sarajeva koji su pratili i poštovali uputstva policijskih agencija i doprinijeli ukupnom obezbjeđenju ovog događaja.

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

09.06.2015 12:18

MINISTRE AKO IMAS SPOSOBNOST I ZNANJE DA VODIŠ MINISTARSTVO I BUDEŠ NA FUNKCIJI KOJU SI DOBROVOLJNO PRIHVATIO, ONDA KONAČNO URADITE NEŠTO, ILI PODNESITE OSTAVKU...VRIJEME PROLAZI, TRAGOVI SE UKLANJAJU ILI BLIJEDE... MANITE SE NOVINARA I NOVINSKIH AFERA I MAHALUŠA, JAHTI I POSLOVNIH AVIONA... SVI ZAJU DA JE CAR GO, KAO OD MAJKE ROĐEN, A TI I TA TVOJA SIPA JEDINO TREBA DA TO DOKAŽETE, ŠTO JE JEDNOSTAVNIJE NEGO POPITI ČASU VODE... JAVNOST OČEKUJE DA VIDI NEKOG VELIKOG U PRITVORU NIJE BITNO KOJEM DRUŠTVU JEDNOG LICA PRIPADA ILI KOJE JE NACIJE I VJEROISPOVJESTI...

ODGOVORITE
Name

Zgembo

09.06.2015 14:30

EH DA JE SPOSOBAN, ONDA BI BIO PREMIJER NEBI BIO MINISTAR

Name

bojkot

09.06.2015 12:22

COVJECE RADI SVOJ POSAO - ZA TO SI PLACEN sve lopove pred sud bez odabira po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti !

ODGOVORITE
Name

Igor

09.06.2015 13:17

Trla baba lan ... Samo sto jadna baba nije dobijala platu za to.

Name

Edo , Slatina - Tuzla

09.06.2015 16:14

Gospodine Mekticu , dosta price i analiziranja , pocnite raditi svoj posao , pocnite hapsite " ni po babu , ni po stricevima " !

Name

Kim Baja D.

09.06.2015 12:24

Ko sumnja u vođu sumnja u državu i društvo i taj je odmah neprijateljski element!

ODGOVORITE
Name

valter

09.06.2015 12:28

Naravno gospodine ministre, ali je to posao ne za jednog čovjeka, ne za jedno ministarstvo, ne za jedan mjesec dana,ITD. To je, kao i svaka druga globalna promjena na bolje, bolan i težak zadatak. Upravo zbog toga Vam i dajem podršku jer će Vam svakako trebati! Pitanje je hoće li Vas podržati oni čija je podrška najvažnija a obzirom kakva je sadašnja struktura policije i zaposlenih u tim strukturama, bojim se kako će to na kraju krajeva izgledati, koliko ćete kadrovskih promjena morati napraviti i hoće li to doći pravi ljudi-policajci ili sitni i krupni mešetari! Neka Vam je sa srećom! Živim za taj trenutak !

ODGOVORITE
Name

Osvit

09.06.2015 12:45

Treba gospodine ministre da stavite zakon iznad politicara, da sa rukovodecih mjesta smjenite poslusne i postavite profesionalce koji ce policiske strukture prilagoditi potrebama pravne drzave a manji dio korumpiranih koji su danas angazovani otpustiti i po potrebi procesuirati. Pokreniti ove procese bice moguce samo ako se najodgovorniji za kriminal i korupciju smjeste u zatvor. Sanadere nase zemlje poznaju svi gradani krajnje vrijeme je da ih prepoznaju sluzbe bezbjednosti, tuzilastva i pravosuda.

ODGOVORITE
Name

p

09.06.2015 12:51

Zubac(Dodikov čovjek) mora na bilo koji način hitno da leti sa mjesta direktora Sipe da bi se pokrenulo bilo šta-odnosno sve!Čovjek još uvijek koči sve u BiH i zataškava sve afere a ne može se skinuti sa pozicije jer ima još par mjeseci mandata.Mogao bi i odmah ali ga štite 2 Čovićeva čovjeka u nadzornom odboru!

ODGOVORITE
Name

Janko

09.06.2015 13:00

Mekticu zar ti nisi na toj poziciji zahvaljujuci politici?

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

09.06.2015 13:17

Bravo ministre! Sve pohvale! Nažalost, ne odlučujete sami. Da odlučujete, mnogi tajkuni i njihove mecene iz sfere politike bi već pravili društvo spomenutom Sanaderu. Ne dajte se ometati, samo radite svoj posao.

ODGOVORITE
Name

libra

09.06.2015 13:38

"Janko", nije nego izbornoj volji birača.

ODGOVORITE
Name

Janko

09.06.2015 16:27

Tebi treba nacrtati! Nije ministar izabran na izborima nego ga je stranka kojoj pripada predlozila za to mjesto!

Name

cccc

09.06.2015 14:06

Ti si apklitican

ODGOVORITE
Name

bravo Igore

09.06.2015 14:45

Ministar je političko lice i nema operativnu nadležnost. Ako bi se petljao u bilo šta to bi bio politički pritisak.

ODGOVORITE
Name

BRKO

09.06.2015 15:07

POD HITNO ISPITATI KOMBINACIJE I POLITICKE VEZE RADOMIRA DOMUZINA NACELNIKA UKP MUP-a REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

MALIK

09.06.2015 15:40

Provjerite spisak predmeta koje duze i da li su o njima u skladu sa Zakonom o krivicnom postupku odmah obavjestili tuzioca usmeno, a u roku od 7 dana pismeno.Pismeno ne obavjestavaju vec kriju u fiokama a prave zabiljesku o usmenom obavjestenju.Tu je praksa u Upravi krim policije MUP-a RS.

ODGOVORITE
Name

Dragan

09.06.2015 17:01

Bojim se da se ministar malo zanio u svojim planovima imajući u vidu njegove nadležnosti i nepostojanje naredbodavne uloge prema entitetskim MUP-ovima.

ODGOVORITE
Name

snouden

09.06.2015 21:37

Ta dva coviceva covjeka su podrska Zupcu za uzvrat je amnestirana Strmica prelaz kojim su isle svercovane cigarete a tim novcem nezakonitim je finansirano skrivanje generala Gotovine u to vrijeme bjegunac 2002!Sve je zataskano i stoji u fioci tuzilastva BiH.,koje se bori protiv kriminala i korupcije smijesno i jadno evo vidimo kako.Pet godina kako je SIPA dostavila tuzilastvu izvjestaj o svercu cigareta preko granicnog prelaza strmica Tuzilastvo BH cuti o tom.Sramna je cinjeni a da je i policijskom sluzbeniku koji je to razotkrio preceno smrcu i nikad nije sprovedena istraga ni po tom osnovu a tuzilastvo BiH nije pozvalo na odgovornost za to neke ljude iz vrha granicne policije koji su sabotirali istrage jer su upravo ti koi su sabotirali istrage skrivali dokaze i svojim necinjenjem sluzbenih radnji saucesnici u organizovanom kriminalu.Zatrazite te informacije ministre od SIPE i Tuzilastva BiH.

ODGOVORITE