Srbiji dugujemo otvaranje poglavlja

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak rekao je da nije kredibilno za Evropsku uniju što još nismo otvorili ni prvo pregovaračko poglavlje sa Srbijom.

Srbija 08.06.2015 | 08:06
Srbiji dugujemo otvaranje poglavlja

"To dugujemo ne samo Srbiji već i sebi, zbog verodostojnosti procesa evropskih integracija. I komesar za pregovore o proširenju Johanes Han je sa tim saglasan" rekao je Lajčak za današnje "Novosti".

On je, podsetio je list, izjavu dao uoči okupljanja evropskih lidera krajem ovog meseca u Briselu.List je preneo Lajčakovo podsećanje da je EU zvanično otvorila proces pregovora sa Srbijom u januaru prošle godine, a odluku o tome donela još u decembru pretprošle.

Na pitanje koliko EU ima sluha za preporuke da se Srbiji što pre omogući sledeći korak u evrointegracijama, Lajčak je rekao da premijer Aleksandar Vučić "koji je nedavno učestvovao na sastanku prijatelja Srbije u Briselu, nije krio razočaranje zbog toga što ne izgleda realno da na junskom samitu bude doneta odluka o otvaranju poglavlja".

"Bilo bi dobrodošlo da EU pokaže malo više osetljiivosti po tom pitanju", rekao je Lajčak.Za taj šastanak, šef slovačke diplomatije je rekao da je bio dobra prilika za premijera da predstavi svoje stavove i ono što je dosad urađeno."Posle toga su izrečene veoma pozitivne ocene o koracima koje je preduzela srpska vlada.

Zaključeno je da u zemlji postoji politička stabilnost, da su poboljšani ekonomski indikatori, a upućene su i veoma pozitivne reči na račun Srbije i njene pozicije u regionu. Istaknuto je da je reč o odgovornom i konstruktivnom ponašanju. Zbog toga su svi govorili o potrebi da se otvore pregovori, uključujući i mene", rekao je Lajčak.

Na pitanje da li se pribojava "velike Albanije", on je rekao da Zapadni Balkan jeste na dobrom puta ali da je građanima i liderima potrebno da osećaju da je EU prisutna, da prati šta se dešava i da se aktivnije uključuje, "ne samo u reakcije na probleme i gašenje takvih situacija, već čim se vidi da se problemi pojavljuju", istakavši da neće biti novih granica u regionu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bosna

08.06.2015 06:15

Lajcak je bio slab fudbaler a jos losiji politicar,ljigavac i prevrtljivac.

ODGOVORITE
Name

BLuka

08.06.2015 06:47

Dugujete vi Srbiji 30 milijardi za bombardovanje, a da , pardon, to je bilo humanitarno bombardovanje.

ODGOVORITE