Protest radnika u Tuzli

Stotinjak radnika Tvornice transportnih uređaja /TTU/ iz Tuzle protestuje danas ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, očekujući da im se obrati neko iz kantonalne vlade.

Bosna i Hercegovina 04.06.2015 | 13:50
Protest radnika u Tuzli

Radnici kažu da će noć provesti ispred zgrade Vlade, gdje će postaviti šator, ako im se niko ne obrati i ne počne rješavati njihove probleme, javljaju federalni mediji.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je 1. juna u razgovou sa radnicima TTU rekao da je jedino rješenje za ovaj privredni subjekat pokretanje stečaja, jer bi se u tom postupku otvorio novi račun za poslovanje, što je jedini način da se iznađe strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju.

"Već imamo zainteresovanih stranih i domaćih strateških partnera koji su spremni da nakon stečaja uđu u TTU, jer niko ne želi da uđe u firmu i preuzima obaveze za koje nije siguran kolike su, dok se kupovinom u stečaju tačno zna šta i za koju cijenu se kupuje", precizirao je Gutić.

Gutić je tada rekao radnicima, koji su protestovali ispred zgrade Vlade, da je Vlada Tuzlanskog kantona uradila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne ovom privrednom društvu, ali da Uprava društva nije uradila ono što se od nje očekivalo.

"Ispunili smo ono što je Sindikat TTU od Vlade tražio prije mjesec dana, ali Uprava društva je propustila rokove da izvrši reprograme dugovanja i time stvori preduslove da ovo privredno društvo uđe u finansijsku konsolidaciju koja podrazumijeva i otvaranje zaštićenog računa za poslovanje firme", rekao je Gutić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

04.06.2015 17:11

Izgleda da više ni nema firmi sa više od 100-150 radnika.

ODGOVORITE