Crkva u Crnoj Gori se nalazi na raspeću

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas da je 17 vijekova nakon Svetog cara Konstantina Crkva u Crnoj Gori gonjena i progonjena.

Region 03.06.2015 | 19:30
Crkva u Crnoj Gori se nalazi na raspeću

"S tugom kažemo da je 1700 godina poslije cara Konstantina u NJegoševoj Crnoj Gori, koja je utemeljena na Časnome krstu i Svetome Petru Cetinjskom, i na njegovom zakoniku od 33 člana, koji je on napisao u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, u toj Crnoj Gori kojoj je Crkva Božja, ova mitropolija cetinjska bila i ostala kičmena moždina, Crkva je danas gonjena i progonjena", rekao je mitropolit Amfilohije danas u Cetinjskom manastiru u propovijedi na Svetoj liturgiji povodom praznika Svetih cara Konstantina i carice Jelene.

On je istakao da se Crkva u Crnoj Gori nalazi na raspeću. "Ona za ovu vlast ne postoji jer, kako oni kažu, nije registrovana. Namjesto da Crkva Božja Svetoga Petra njih registruje, da bi onda oni postali prava i istinska država", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je podsjetio da se Crkva po zahtjevima vlasti prijavila onakva kakva je bila kroz vjekove.

"Danas vlast crnogorska, učenici onih koji su rušili hramove, koji su srušili zlatni krst NJegošev na Lovćenu, kažu nema Crkve, ona treba da se registruje kod njih da bi onda oni mogli da kažu od trenutka registracije sad ste vi nastali ovdje. Da je onda ucjenjuju i da stvaraju svoje ideološko-partijske crkve i religije", napominje mitropolit Amfilohije.

On je rekao da je problem boravka sveštenstva u Crnoj Gori nastao kao posljedica takvog odnosa vlasti prema Crkvi i dodao da vlast to radi u ime nekakvog njenog partijsko-plemenskog, mnogobožačkog nastrojenja.

"Oni u ime tog nastrojenja, kao u vrijeme prije cara Konstantina, negiraju Crkvu Božiju koja ovdje postoji i koja će postojati i vrata paklena neće je nadvladati", poručio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski ističe i da crnogorska vlast pokušava da otme hramove.

"Namjesto da se ugledaju na cara Konstantina koji je imovinu otetu od Crkve Božije i hramove oskrnavljene vratio Crkvi, ovi naši, iako hoće da idu u Evropu, imovinu crkvenu, koja je opljačkana, neće da vrate. I ne samo to, već pokušavaju da nam otmu hramove", rekao je mitropoli Amfilohije i naveo primjere hramova na Ćipuru i na Kruševcu u Podgorici.

On je ocijenio i da se pokušavaju oteti ćivoti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog.

"Sad pokušavaju da nam otmu i ćivot Svetoga Vasilija Ostroškog, a time, naravno, pripremaju i otimanje i ćivota Svetoga Petra Cetinjskog. Daj Bože da ih Gospod prosveti Časnim krstom, konstantinovskim, kao što je cara Konstantina od mnogobožačkog vladara pretvorio u hrišćanina, ravnoapostolnog svjedoka imena Hristovoga i nosioca njegovoga Časnoga krsta", rekao je mitropolit Amfilohije.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

JA

03.06.2015 17:47

Postacete vi Crnogirci svi Muslimani! Nema vama spasa sa Milom Djukanovicem!

ODGOVORITE
Name

kiza

03.06.2015 17:47

Mile kao Mile bio u Crnoj Gori ili Republici Srpkoj. Ista prica. Narode Srpski-Crnogorci prodajete se za sitne pare. Secate li se ko Vam je najvise pomogao kada je bio katastrofalan zemljotres u tada jos uvek ne-MIlovoj Drzavi. Bojim se da ako se (ne daj Boze) ponovi isti dogadjaj da ce te ostati u pepelu (nazalost braco Srbi-Crnogorci), a sve zbog KOMUNJARA koji jos uvek VLADAJU na svetoj SRPSKOJ zemlji

ODGOVORITE
Name

hercegovina

03.06.2015 17:50

Ko jos tebi vjeruje crni Risto ne zovu te dzaba jos iz skole Risto lazov.

ODGOVORITE
Name

re Ja

04.06.2015 21:27

Postace prvo siptari

ODGOVORITE