Han u BiH 11. juna

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han stiže u posjetu BiH 11. juna i biće kopredsjedavajući okruglog stola na kojem će predstavnici izvršne vlasti diskutovati o programu reformi koje BiH mora sprovesti na putu ka EU. 

Bosna i Hercegovina 03.06.2015 | 18:00
Han u BiH 11. juna

''Cilj posjete je da se razgovara o idućim koracima nakon što je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU'', rekla je Hanov savjetnik za odnose s javnošću Anamari Haber.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je juče da je imidž BiH znatno unaprijeđen stupanjem na snagu SSP-a.

''BiH je konačno izjednačena sa drugim zemljama u regionu. Ostaje još mnogo posla na realizaciji održivih socio-ekonomskih i drugih reformi'', kazao je Vigemark i ukazao na potrebu da privrednici u BiH ispunjavaju standarde EU jer se time otvara mogućnost pristupa ne samo tržištu EU, već i brojnim drugim.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da su poslovno okruženje u BiH i njena konkurentnost najlošiji u regionu i Evropi.

'' Potrebno je radikalno promijeniti zakonodavstvo i ove godine donijeti niz reformskih zakona'', kazao je Šarović.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je stupanjem na snagu SSP-a BiH dobila najveću šansu u poslijeratnom periodu.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gojko

03.06.2015 16:15

Kako god okrenes entiteti se gase. Nadam se barem boljem zivotu, jer ovo je katastrofa.

ODGOVORITE