Počela restauracija autobusa iz "Ko to tamo peva"

RESTAURACIJA autobusa iz čuvenog filma "Ko to tamo peva", koji je po scenariju Dušana Kovačevića režirao Slobodan Šijan, počela je u prostoru zagrebačkog "Jadran filma".

Zanimljivosti 02.06.2015 | 12:14
Počela restauracija autobusa iz "Ko to tamo peva"

Posle vraćanja u njegovo prvobitno stanje, u kakvom je bio za vreme snimanja 1980, planirana je turneja po bivšim jugoslovenskim republikama.

Prema rečima Vinka Grubišića iz "Jadran filma", nosioca projekta, za "mercedesov" autobus iz četrdesetih godina prošlog veka postoji veliko interesovanje javnosti, ali i investitora za restauraciju, iznajmljivanje i turneju. On ističe da bi turneja mogla da počne na kraju letnje sezone i da će u tome učestvovati velika imena iz Hrvatske i susednih zemalja. Grubišić naglašava da ima onih koji žele da kupe ovo vozilo, ali u "Jadran filmu" autobus s natpisom "Krstić i sin" smatraju "porodičnim srebrom".

Posle restauracije i dobijanje registracije po posebnim uslovima, autobus će se pojaviti na zagrebačkim ulicama. Upitan da li će raspisati konkurs za vozača, naslednika legendarnog Miška, koga je u filmu tumačio sjajni Aleksandar Berček, Grubišić ističe da se i to razmatra.

- Simbolički rečeno, poslednjih dvadesetak godina neko nas i vozi zavezanih očiju - poručuje Grubišić.

Film "Ko to tamo peva" je komedija apsurda iz 1980. To je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu koji u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemerju u trenucima društvene krize. Film u kojem su, između ostalih, glumili legendarni Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, s vremenom je stekao reputaciju jednog od najboljih srpskih, ali i filmova bivše SFRJ.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar