Šta nam donosi Sporazum sa EU?

Od danas je na snazi Sporazum o stabiilzaciji i pridruživanju između BiH i EU. Cilj sporazuma je priprema zemlje za buduće članstvo u Uniji. Raspitalis mo se šta to znači za privrednike.

Bosna i Hercegovina 01.06.2015 | 23:06
Šta nam donosi Sporazum sa EU?

Obećanu korist od primjene sporazuma – privrednici, za sada, ne očekuju. Uvjereni su da se od danas ništa drastično neće promjeniti. Sporazum se u nekim segmentima već primjenjuje od 2008. godine.

Međutim, domaća privreda ni sedam godina nakon toga nije mnogo dobila.

Do veće konkurentnosti neće biti lako doći. U fabrici obuće ''Bema'' sarađuju sa evropskim proizvođačima. Međutim, o konkurentnosti teško mogu govoriti. Marinko Umićević, tvrdi, da bi umjesto Sporazuma više koristi bilo od kredita koje dobijaju privrednici u EU sa kamatom od 1, 5 odsto.

Nije izostala ni ekonomska analiza. A ona kaže da privrednici neće odmah na početku primjene Sporazuma osjetiti značajan napredak.

Prema ekonomistima, Sporazum ne znači da će zona slobodne trgovine između BiH i EU u potpunosti biti ostvarena.

Izvoz mnogih proizvoda na evropsko tržište, kažu, sačekaće još neko vrijeme na potrebne dozvole.

Ukupna vrijednost izvoza RS u EU za prva četiri mjeseca ove godine bila je 564 miliona maraka. Dok je vrijednost uvoza u Srpsku u istom periodu iznosila 667 miliona maraka.

Pojednostavljeno u odnosu na isti period 2014. godine došlo je do smanjenja izvoza i povećanja uvoza za više od 7 odsto.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

01.06.2015 20:15

Odmah treba ukinuti porez od 17% na polovnu robu iz EU. Ako nema carine ne može biti ni poreza na polovnu robu. Dakle na auta ne smiju naplaćivati porez.

ODGOVORITE
Name

Mislim

01.06.2015 20:28

Da sam na vašem mjestu ja bi političare silom natjerao da Bosnu i Hercegovinu što brže uvuku u europsku uniju narode da znate kako je ovamo dobro gdje radi čovjek i žena sigurna zarada za mjesec 10.000 franaka dok se Plate računi osiguranje opet ostane 3,500 franaka na konto zar to nije dobro kome nije meni je extra

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

01.06.2015 21:32

Brate mislim da je to Švicarska, a ona nije u EU.

Name

Polovna roba

01.06.2015 22:30

Cak i u Svedskoj se placa porez na polovne stvari. Plus je na uvoz. Doista ne znam kakve vi droge uzimate u Bosni ili da li je toliko obrazovanje na niskim granama. To je uzas sta vi halucinirate. Kao: EU ceka samo vas i svi su ludi pa im vi trebate da tumacite zakone i naredite sta da rade. Vecina vas ce biti beskucnici u EU-u. Manjini ce biti bolje. Kad udjete u EU prekida se status zrtve i donacije.

ODGOVORITE
Name

Mehrwertsteuer/Mwst

01.06.2015 23:03

To je 19% na vase auto kupljeno u Njemackoj. Na vasem Rechnung se vidi Msw ausgewiesen, Doticna koja ostavlja novac jede grah svaki dan i toliko je glupa da ne zna da ne zivi u EU-u. Prijatno

ODGOVORITE
Name

Pozdrav

02.06.2015 06:07

dijaspori, pa papci jedni da ne bi ovog rata ne bi znali ni kako izgleda asfalt, a zgrade ste gledali samo na tv. Tako da vam rat dobro dođe, pozapošljavaste se po gradovima, na sela nećete nazad, pobjegli u druge države i sada palamudite nama ovdje ko je pismen a ko ne. Idete vi svi u PM.

ODGOVORITE