Srbija traži tumače za bosanski jezik

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je danas oglas za postavljanje stalnih sudskih prevodilaca za bosanski jezik - po tri za više sudove u Novom Pazaru i Užicu.

Srbija 01.06.2015 | 13:55
Srbija traži tumače za bosanski jezik

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu pravde, u sudovima tih gradova već duže vreme postoje problemi vezani za sudske tumače za bosanski jezik.

Reč je, naime, o mnoštvu sudskih predmeta već zastarelih ili su na ivici zastarevanja, upravo zbog nedostatka tumača za bosanski jezik.

Prošle godine je tadašnji predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević zatražio od ministra pravde Nikole Selakovića da njegovo ministarstvo raspiše konkurs za sudske tumače za bosanski jezik, kako bi se "odblokirao veliki broj sudskih predmeta u Sandžaku".

Uprkos tome što je u sudskim postupcima omogućeno pravo na prevođenje ukoliko to pripadnici manjina zatraže, najviše problema zbog toga je, prema navodima medija, do sada bilo u Novom Pazaru i Prijepolju.

Predmeti se sa srpskog na bosanski ne prevode, jer to nema ko da učini pa se sudenja odlažu i dolazi do zastarevanja.

Trenutno jedini sudski tumač za bosanski jezik u Srbiji je Milorad Bejatovic. On živi u Novom Sadu, a svojevremeno je objasnio da jedno od rešenja Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima podrazumeva da sudija proceni da li stranke tražeći tumača namerno odugovlače kako bi postupak zastareo s obzirom na to da su razlike između dva jezika male.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

alex.bh

01.06.2015 12:08

Pa i Tudjman je dovodio tumaca za srpski jezik u Karadjordjevo iako je predhodno godinama zivio u Beogradu bez tumaca, sacuvaj Boze sta se radi!

ODGOVORITE
Name

Zero

01.06.2015 12:09

Ja ovo nisam ništa razumio na srpskom , čekam prevod.

ODGOVORITE
Name

Nenad

01.06.2015 12:32

Izvini, jesi ovo napisao na bosanskom, ako jesi, nista te skontao nisam...ako si na srpskom onda: hahah, dobra fora :)

Name

nedjo2

01.06.2015 12:35

E ovaj narod je tacno za sisanje tako sam rekao i 92 ge

ODGOVORITE
Name

SNOUDEN

01.06.2015 12:37

To u hrvatskoj rade normalno vec odavno prevod sa srpskog na hrvatski samo mi srbi se pravimo pametni, samo reciprcnom vrednoscu, istim odnosom drugacije nevredi.

ODGOVORITE
Name

tumač

01.06.2015 13:43

Vi što tražite tumača ne znam kojim jezikom vi govorite.Dok smo bili u Jugoslaviji svi smo znali kako ko govori i svi se razumjeli.To su najveće gluposti.

ODGOVORITE
Name

FRANCUZ

01.06.2015 14:53

Svaki put kad odem u Beograd zamolim drugove da pricaju lakse jer mi je tesko ih razumet ..

ODGOVORITE
Name

Nije to igra

01.06.2015 21:01

Postoji mnogo izraza koji su specificni. Medjutim, ako su doticni zavrsili skolovanje na srpskom onda moraju primiti zakonska akta na srpskom jeziku - pisan Cirilicom

ODGOVORITE